Protecție cardio-renală. Persoanele cu diabet de tip 2 pot dezvolta numeroase complicații cardiovasculare sau renale.
Măsurile de protecție cardio-renală trebuie asigurate cât mai devreme în parcursul diabetului zaharat tip 2, prin intermediul unei abordări holistice, multifactoriale, care să reunească o echipă multidisciplinară cu obiectiv clar: prevenirea complicațiilor cardiovasculare și renale ale diabetului sau menținerea acestora la un nivel de risc acceptabil pentru pacient. ”Provocarea în ceea ce priveşte pacientul diabetic este să prevenim orice complicație, iar când acestea apar, și din nefericire apar destul de des, încercarea de a le ține sub control, într-un risc acceptabil. Un diabetolog nu poate face toate aceste lucruri de unul singur (din lipsa timpului, a resurselor) și nici nu ar trebui să facă singur toate aceste lucruri, ci trebuie să fie cel care integrează și stabileşte o echipă multidisciplinară”, a declarat prof. dr. Adrian Covic, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, în cadrul celei de-a noua întâlniri ”Ora Pacientului RoDiabet”.
Stil de viață
Specialistul a subliniat importanța tratării corecte a diabetului zaharat tip 2 prin asigurarea măsurilor de protecție cardio-renală: încercarea de a scădea riscul cardio-renal. ”Diabetul zaharat tip 2 este o boală cardio-vasculară, controlul glicemiei nu este neapărat pe primul loc. Controlul diabetului este dat de un control adecvat al factorilor de risc: dislipidemia, hipertensiunea arterială, obezitatea, fumatul și, bineînţeles, nivelul glicemiei.”
Astfel, un pacient cu diabet zaharat de tip 2 trebuie să aibă un stil de viață sănătos, care presupune absența fumatului (sau renunțarea la acest obicei), efectuarea de efort fizic, menținerea sub control a tensiunii arteriale și a glicemiei, adoptarea, pe cât posibil, a unei diete mediteraneene și a unei vieți echilibrate, cu bucurii.