Diabetul în izolarea pandemică: semnale de alarmă

Melania-Cozma.jpg

Semnale de alarmă. Persoanele cu diabet pot fi mai predispuse la infecția cu noul coronavirus, mai ales dacă nu țin boala sub control.

Așa cum autoritățile și medicii recomandă, este important să păstrați distanța unii față de ceilalți, să respectați măsuri mai stricte de igienă și să nu vă expuneți pericolului infectării. ”Un alt aspect important de subliniat ar fi atenția la semnale de alarmă ale propriului organism, la nivelul glucozei din sânge, la eventuala stare de rău; transpirațiile, amețelile, greața, durerile musculare, articulare sau febra sunt semnale care ne arată situația stării de sănătate la un moment dat și care ne indică nevoia de a interveni, pentru a restabili echilibrul organismului și starea de bine. În situația în care aceste semnale apar dificil de interpretat, apelul către medicul specialist diabetolog sau medicul de familie este extrem de important. O decizie luată incorect, pripit sau în urma unor sfaturi neavizate poate avea consecințe fatale. Deosebit de importante în menținerea unui răspuns imun prompt sunt atât odihna, cât și exercițiile fizice regulate. Alimentația sănătoasă și echilibrată asigură și persoanelor cu diabet zaharat un plus de rezistență în fața îmbolnăvirilor și creșterea capacității și rezistenței în lupta cu diferiți agenți patogeni”, explică psiholog drd. Maria- Melania Cozma.

Un control glicemic bun poate reduce atât riscul de complicații, cât și cel de infecții cu virusuri, bacterii, etc. De asemenea, evitarea stărilor critice (hipo-hiperglicemii severe), scade necesitatea internărilor în structuri sanitare.

Manifestările stresului la nivelul organismului

Din punct de vedere psihologic, în perioadele critice (calamități naturale, pandemii, etc), nu doar programul și obiceiurile ne sunt date peste cap. Prioritățile, valorile și așteptările fiecăruia cu privire la viitor sunt puternic încercate. ”Necunoscutul pare să se proiecteze și peste timpul viitor; situația de incertitudine ne poate da impresia că nu putem controla nimic și că, dincolo de aceste probleme, nu mai există nimic. Anxietatea și stresul par să pună stăpânire peste rațiune și să ne distragă atenția tocmai de la lucruri importante, cum ar fi propria sănătate. Izolarea și distanțarea socială pot da naștere unor sentimente negative de supărare, frică sau chiar depresie, traduse la nivel corporal prin palpitații, dureri de burtă, insomnie, etc. Respectarea regulilor, a indicațiilor, alături de prescripțiile uzuale de gestiune a diabetului, ne ajută să ne simțim mai în siguranță, capabili de a controla și de a organiza propria viață, timpul petrecut acasă, cât și cel viitor, cel de după perioada pandemiei. Această atitudine pozitivă ne ajută să sperăm și să ne îndreptam spre reușită. Cu puțin exercițiu de imaginație și o rutină sănătoasă, să încercăm să menținem calitatea fiecărei zile din viața noastră, bucurându-ne de tot ceea ce ne face bine”, mai recomandă specialistul.

scroll to top