Persoanele cu diabet necesită medicamente pentru a ține sub control nivelul glicemiei, tensiunii arteriale și al lipidelor din sânge, echipamente de monitorizare a glicemiei și un sistem de sănătate capabil să le ofere îngrijire de calitate indiferent în care parte a țării s-ar afla.
Din păcate, potrivit International Diabetes Federation, calitatea îngrijirilor medicale pentru persoanele cu diabet variază la nivel international. În multe țări cu venit ridicat, persoanele cu diabet au acces la toate componentele îngrijirii. În alte țări, îngrijirea de calitate este inaccesibilă, mai ales din punctul de vedere al costurilor. Accesul continuu la medicamente este, încă, o problemă majoră în multe țări cu venituri scăzute, mai ales în cele cu venituri mici și mijlocii. În cazul insulinei, lipsa unor provizii continue și sigure poate conduce la boli grave și chiar deces.
International Diabetes Federation estimează că aproximativ 4 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza diabetului, iar multe dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin acces corespunzător la medicamente și alte echipamente necesare. De cele mai multe ori, rezerva totală de medicamente este insuficientă, sunt probleme de transport sau medicamentele nu sunt disponibile în diferite regiuni. Printre soluțiile pentru îmbunătățirea accesului la medicamente și ehipamente sunt enumerate: creșterea gradului de educație a profesioniștilor din sănătate, reducerea taxelor, promovarea competiției și a medicamentelor generice de calitate, prețuri differentiate, practici corespunzătoare de achiziție și acces la informațiile privind costurile medicamentelor.
Studiu global
În 2016, IDF a inițiat un studiu global privind perspectiva persoanelor cu diabet și a medicilor asupra accesului la medicamente și provizii.
Principalele concluzii sunt următoarele:
- insulina, în diferitele sale forme, a fost întotdeauna disponibilă la punctele de distribuție în mai mult de 80% din țările cu venituri ridicate, comparativ cu mai puțin de 15% în țările cu venituri scăzute.
- în ceea ce privește antidiabeticele orale, acestea au fost disponibile în peste 80% din țările cu venituri crescute, comparativ cu mai puțin de 20% în țările cu venituri scăzute.
- disponibilitatea diferitelor echipamente necesare persoanelor cu diabet varia între 80% în țările cu venituri crescute și mai puțin de 15% în țările cu venituri scăzute.
Întregul raport este disponibil AICI.