Proiect- pilot: riscul de diabet zaharat de tip 2, evaluat în farmacii

pexels-alex-green-5699432-scaled.jpg

Persoanele aflate la risc de diabet zaharat vor putea participa la acțiuni de evaluare în farmacii și vor afla informații despre prevenirea bolii.

Proiectul pilot lansat pe 4 mai de Colegiul Farmaciștilor din România (CFR), Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) are ca obiectiv identificarea persoanelor aflate la risc de diabet zaharat tip 2 pe baza unui chestionar de evaluare și derularea de acțiuni de informare cu privire la măsurile de prevenție pentru reducerea acestui risc prin intermediul anumitor farmacii.

Farmaciștii care doresc să se implice în proiect vor acorda persoanelor evaluate (obligatoriu cu vârsta mai mare de 18 ani) informații despre: factorii de risc implicați în apariția diabetului zaharat, simptomele specifice, ce înseamnă riscul de diabet zaharat, precum și intervențiile preventive recomandate pentru un stil de viață sănătos.

Lista farmaciilor care se vor înscrie voluntar în proiectul pilot va putea fi accesată pe paginile web:  www.serviciifarmaceutice.ro, www.adrfr.ro și www.forumdiabet.ro, unde vor fi disponibile  și materialele informative despre proiect. Pentru informarea persoanelor interesate, farmaciile implicate în program vor afișa un anunț în incinta unității.

Proiectul a fost demarat în contextul în care, pe de o parte, Legea nr. 249/2020 privind prevenția și depistarea precoce a diabetului prevede derularea de programe speciale în acest scop, iar pe de altă parte, Ordinul Ministrului Sănătății nr. 2.382/2021 pentru aprobarea metodologiei de realizare şi implementare a serviciilor farmaceutice stipulează posibilitatea de acordare de către farmaciști a serviciului farmaceutic de susţinere şi desfăşurare a campaniilor de sănătate publică.

scroll to top