Un studiu global estimează că mai mult de jumătate din populația globală va trăi cu supraponderabilitate și obezitate până în 2035.
Atlasul mondial al obezității 2023, publicat de World Obesity Federation, preconizează că impactul economic global al supraponderalității și obezității va ajunge la 4.320 de miliarde de dolari anual până în 2035, dacă măsurile de prevenire și tratament nu se vor îmbunătăți. De asemenea, raportul a prezis că 51% din populația globală va trăi cu supraponderabilitate sau obezitate până în 2035, pe baza tendințelor actuale.
Ce sunt supraponderabilitatea și obezitatea?
Pentru a verifica dacă o persoană are o greutate sănătoasă, se folosește sistemul de măsurare a indicelui de masă corporală (IMC). Pentru majoritatea adulților, dacă IMC este:
- Sub 18,5 – intervalul de subponderabilitate.
- Între 18,5 și 24,9 – intervalul de greutate sănătoasă.
- Între 25 și 29,9 – intervalul de supraponderabilitate.
- Între 30 și 39,9 – intervalul de obezitate.
- 40 sau peste – intervalul de obezitate severă.
Este nevoie de o intervenție urgentă pentru a aborda această criză de sănătate
Raportul a evidențiat faptul că ratele obezității afectează și copiii. Acestea ar putea mai mult decât să se dubleze până în 2035 (față de nivelurile din 2020). Se preconizează că ratele se vor dubla la băieți, ajungând la 208 milioane (creștere de 100%) și mai mult decât dublu la fete, ajungând la 175 de milioane (creștere de 125%) și că vor crește mai rapid la copii decât la adulți. Țările cu venituri mai mici se confruntă cu creșteri rapide ale prevalenței obezității. Dintre cele zece țări cu cele mai mari creșteri preconizate ale obezității la nivel mondial (atât pentru adulți, cât și pentru copii), nouă sunt din țări cu venituri mici sau medii inferioare. Toate se află fie în Asia, fie în Africa. Pentru a combate aceste cifre îngrijorătoare, Federația Mondială a Obezității solicită planuri de acțiune naționale pentru a ajuta țările să acționeze în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea și gestionarea obezității. Neîmbunătățirea prevenției și a tratamentului ar putea duce la un impact economic total de 4,32 miliarde de dolari până în 2035, aproape 3% din PIB-ul mondial. Profesorul Louise Baur, președintele Federației Mondiale a Obezității, a declarat: „Atlasul din acest an este un avertisment clar că, dacă nu abordăm obezitatea astăzi, riscăm repercusiuni grave în viitor. Este deosebit de îngrijorător să vedem că ratele obezității cresc cel mai rapid în rândul copiilor și adolescenților. Guvernele și factorii de decizie politică din întreaga lume trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a evita să transfere costurile de sănătate, sociale și economice asupra generației tinere. Acest lucru înseamnă să analizeze urgent sistemele și factorii de bază care contribuie la obezitate și să implice activ tinerii în găsirea de soluții. Dacă acționăm împreună acum, avem ocazia de a ajuta miliarde de oameni în viitor.”