Privarea de somn pe termen lung induce starea prediabetică

privarea-de-somn-prof.-dr.-Florin-Mihaltan.jpg

Privarea de somn. 45% din populația lumii este afectată de probleme de somn, însă mai puțin de o treime solicită ajutor profesional.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, marcată anual pe data de 13 martie, medici atrag atenția că lipsa de somn sau calitatea slabă  și privarea de somn au un impact negativ semnificativ asupra sănătății noastre pe termen lung și scurt. Problemele de somn au un impact negativ asupra duratei noastre de atenție, amintirea memoriei și asupra învățării. Efectele pe termen lung sunt obezitatea, diabetul, sistem imunitar slăbit și chiar unele tipuri de cancer, dar și afecțiuni psihologice, cum ar fi depresia, anxietatea și psihoza.

”Sunt suficiente câteva nopți la rând de nesomn pentru ca organismul să intre într-o stare prediabetică, întrucât lipsa somnului dezechilibrează capacitatea corpului de a controla nivelul glicemiei și de a utiliza insulina. Pe termen lung, crește riscul de diabet zaharat de tip II. Mai mult, somnul insuficient încetinește metabolismul, rezultând riscul crescut de obezitate, factor major de risc pentru apariția diabetului. De asemenea, somnul insuficient sau fragmentat influențează fluxul sangvin și poate determina hipertensiune și probleme cardiovasculare”, avertizează prof. dr. Florin Mihălțan, președintele secțiunii de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă a Societății Române de Pneumologie.

Cele 10 condiții de somn sănătos la adult

  1. Fixați ora de culcare și ora de trezire.
  2. Dacă aveți obiceiul de a face sieste, nu depășiți 45 de minute de somn în timpul zilei.
  3. Evitați ingestia excesivă de alcool cu ​​4 ore înainte de culcare și nu fumați.
  4. Evitați cofeina cu 6 ore înainte de culcare. Aceasta include cafeaua, ceaiul și băuturi acidulate, precum și ciocolata.
  5. Evitați alimentele grele, condimentate sau cu zahăr cu 4 ore înainte de culcare. O gustare ușoară înainte de culcare este acceptabilă.
  6. Faceți exerciții fizice în mod regulat, dar nu chiar înainte de culcare.
  7. Folosiți lenjerie de pat confortabilă.
  8. Găsiți o setare confortabilă a temperaturii (21 de grade) pentru somn și mențineți camera bine ventilată.
  9. Blocați toate zgomotele care distrag atenția și eliminați cât mai multă lumină posibilă.
  10. Rezervați patul pentru somn și activități intime. Nu folosiți patul ca birou, sală de muncă sau cameră de recreere.
scroll to top