Diabetul de tip 2 ne poate ”mânca” energia: cum prevenim extenuarea

energie-diabet.jpg

Photocredit: washingtonpost.com

Energia persoanelor afectate. Diabetul poate fi extrem de obositor, atât din cauza simptomelor, cât mai ales din cauza managementului, uneori complex, al bolii.

Din fericire, sunt destule lucruri pe care le puteți face pentru a combate oboseala și a crește energia necesară sarcinilor zilnice. Activitatea fizică este unul din aceste lucruri- importantă atât pentru recâștigarea energiei, cât și pentru menținerea unei greutăți sănătoase (ambele esențiale în controlul simptomelor diabetului).

Legătura dintre diabet și extenuare

Există legături puternice între diabet și nivelul de testosteron, boala renală și alte complicații cardiovasculare- și toate duc la o stare puternică de oboseală. De asemenea, există o asociere între diabet și depresie cea din urmă fiind o cauză frecventă a oboselii extreme. Studiile arată că simptomele depresiei afectează până la o treime din persoanele cu diabet. Mai mult decât atât, depresia nu doar că afectează calitatea vieții, dar îngreunează și managementul diabetului.

Alte cauze ale oboselii în diabet includ privarea celulelor de zahăr, hiperglicemia, deshidratarea din cauza urinatului frecvent, pierderea caloriilor și apneea de somn. Specialiștii atrag atenția că hipertensiunea arterială, deteriorarea nervoasă și alte afecțiuni pot fi cauze directe ale epuizării.

Nu ignorați extenuarea

Este nevoie de investigații serioase pentru a depista cauza extenuării. Unele persoane ar putea fi supuse unor teste pentru depistarea apneei în somn, altele ar trebui testate pentru anemie sau tratate pentru stres și despresie. Motivele oboselii pot fi mai mutl mai subtile: dacă nu vă luați suficientă energie din mâncare sau săriți peste mese, vă veți simți obosit: dacă sunteți supraponderal, riscați să dezvoltați apnee de somn – afecțiune gravă în care problemele de respirație scad calitatea somnului, deci vă treziți ”mai obosiți decât v-ați culcat”.  Aceste probleme pot agrava și simptomele diabetului.

Extenuarea provocată de diabet este o piedică serioasă în calea activității fizice, îngrijirea personal și administarea medicamentelor pentru stabilizarea glicemiei. Însă lipsa de energie nu trebuie să fie o constantă în viața dvs.

Mai multă energie

Ce puteți face zilnic pentru un plus de energie:

  • Mergeți la doctor în mod regulat
  • Adoptați o dietă sănătoasă și nutritivă și nu săriți peste mese
  • Faceți sport: exercițiile sporesc energia și vă ajută să scăpați de kilogramele în plus sau să mențineți o greutate sănătoasă
  • Țineți glicemia sub control
  • Somnul este esențial, deci încercați să dormiți 7-8 ore pe noapte, nicioadată mai puțin de 6 ore
  • Dacă sunteți deprimat, tratați-vă
  • Dacă sunteți stresat, întrebați medicul cum puteți să controlați această problemă
  • Dacă credeți că vă confruntați cu apnee de somn sau alte probleme de somn, mergeți la medic pentru tratament

Stil de viață sănătos

Cu cât este mai complex diabetul (și, evident, managementul acestuia), cu atât mai multe va trebui să faceți pentru a ține glicemia sub control- consecință, externuarea va surveni destul de repede.

Însă, cu cât vă informați mai mult despre diabet- iar aici prietenii și familia vă pot ajuta foarte mult- cu atât vă va fi mai ușor să mâncați mai bine, să faceți mai mult sport, să dormiți mai bine și să controlați glicemia. Odată ce ați decis că vreți să trăiți mai sănătos, veți resimți mai puțină oboseală și mai multă energie.

scroll to top