Insulina administrată din timp ajută pancreasul să lupte cu infecțiile

dr-flavia-vasile.jpg

Fiecare persoană cu diabet de tip 2 trebuie să știe, încă de la diagnosticare, că oricând în decursul bolii, poate interveni un moment în care să necesite insulina.

Din păcate, pentru mulți trecerea de la antidiabetice orale la insulină reprezintă un pas înfricoșător: li se pare că vor trebui să facă prea multe injecții, că își vor schimba dramatic stilul de viață și nu vor mai putea face lucruri plăcute, precum plimbări în parc sau joaca cu cei mici.

Toate aceste frici fac ca insulinoterapia să fie administrată prea târziu, când complicațiile diabetului nu mai pot fi oprite, afectând dramatic calitatea vieții și putându-se ajunge chiar la deces. ”În cazul unui diabet cu o vechime foarte mare, de multe ori rezerva de insulină a pacientului devine insuficientă la un moment dat. Așa cum pancreasul unui pacient fără diabet secretă o cantitate de insulină, pancreasul unei persoane cu diabet are nevoie de această completare pe care o putem aduce din exterior. Insulinoterapia le este necesară pacienților cu diabet de tip 2 așa cum le este necesar aerul, apa … Dacă pacienții continuă să rămână pe medicație orală cu glicemii foarte mari, încep să apară complicațiile grave ale diabetului: infarct, orbire, amputații etc”, atrage atenția dr. Flavia Vasile, medic primar diabet și nutriție, Diab Clinique.

Pancreasul are un rol esențial în lupta contra eventualelor infecții, însă, la persoanele cu diabet, această funcție este perturbată. Astfel, apare nevoia de insulinizare precoce – introducerea insulinoterapiei mai devreme în evoluția bolii, astfel încât funcția pancreatică să fie menținută pentru mai mult timp. ”Practic, punem pancreasul în repaus și atunci rezerva lui se păstrează pentru o perioadă mai lungă de timp. În cazul în care apare o infecție, pancreasul poate să lupte mult mai bine”, explică specialistul.

2 Replies to “Insulina administrată din timp ajută pancreasul să lupte cu infecțiile”

Comments are closed.

scroll to top