30,8% din decesele COVID-19 în România, la persoane cu diabet

conf.-dr.-Anca-Pantea-Stoian.png

Toate studiile la nivel global atrag atenția că persoanele cu boli cronice, mai ales cu diabet și boli cardiovasculare, sunt expuse unui risc crescut de forme severe și deces din cauza COVID-19.

”Potrivit datelor înregistrate până pe 27 mai 2020, în România, 30,8% dintre persoanele care au decedat din cauza COVID-19 aveau și diabet zaharat, iar multe aveau și alte complicații, precum hipertensiune arterială sau obezitate. Dintre persoanele cu diabet, cele mai multe au fost cele cu diabet de tip 2”, a  declarat conf. dr. Anca Pantea Stoian, vicepreședinte al Comisiei de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice a Ministerului Sănătății, pentru Centrul Antidiabetic.

Participanții la webinarul Ora Pacientului au atras atenția că, în această perioadă, este extrem de important pentru persoanele cu diabet să mențină controlul glicemic, dar să aibă și o dietă echilibrată și adecvată și un stil de viață cât mai sănătos.

Recomandări

  • Dietă (asigurarea cantităților de rezonabile de fructe, legume congelate (în lipsa celor proaspete), nuci, iaurt,etc).
  • Asigurarea alimentelor cu un conținut mare în zahăr (dextroză,bomboane, miere, sucuri îndulcite, etc pentru corecția eventualelor hipoglicemii).
  • Odihnă corespunzătoare –somn de 7-8 ore.
  • Activitate fizică în  casă  (gimnastică,  dans,  plimbare  în  curtea  proprie,  nu la sală.
  • Hidratare corespunzătoare
scroll to top