Studiu observațional: la ce sunt bune migrenele?

migrenele-si-riscul-de-diabet.jpg

Femeile cu migrene frecvente au un risc mai mic de apariție a diabetului de tip 2, potrivit celui mai recent studiu observațional.

Migrenele pot fi extrem de dureroase, însă pot scădea riscul femeilor de a dezvolta diabet de tip 2. Studiul a mai descoperit că migrenele au fost mai rare în anii care au precedat diagnosticul de diabet.

Deși migrena și diabetul de tip 2 sunt afecțiuni des întâlnire, datele privind legătura dintre cele două sunt foarte puține. Cercetătorii au analizat informațiile medicale a peste 70.000 de femei. Datele au arătat că femeile cu migrene active aveau un risc cu 30% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 comparativ cu femeile care nu suferiseră migrene anterior. Studiul observațional, publicat de Medical News Today, nu stabilește, totuși, dacă migrenele duc la reducerea riscului de diabet de tip 2, nici dacă factorii care influențează diabetul au aceleași efecte asupra migrenelor. Însă atrage atenția că ar putea exista o legătură între cele două afecțiuni care trebuie studiată mai bine.

Potrivit rapoartelor internaționale, durerile de cap (constând, în principal, din migrene) sunt cea de-a doua cauză de dizabilitate la nivel mondial, diabetul fiind cea de-a patra cauză. Organizația Mondială a Sănătății sugerează că migrenele afectează cel puțin unul din șapte adulți și de trei ori mai multe femei decât bărbați. Deși migrenele apar mai des la cei din categoria de vârstă 35- 45 de ani, ele pot afecta inclusiv copiii.

scroll to top