Risc de diabet? Cât de mult vă ajută vitamina D?

vitamina-D-si-diabetul.png

Photocredit: www.healthline.com

Un aport suficient de vitamina D poate promova sănătatea inimii și poate reduce riscul de diabet de tip 2.

Probabil ați auzit despre puterea vitaminei D, cunoscută și sub numele de vitamina soarelui. O puteți obține  prin razele soarelui sau din anumite alimente ori suplimente.

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi, mai degrabă decât solubilă în apă, deci atunci când o veți obține prin dieta dvs., o să o absorbiți cel mai bine alături de un aliment care conține grăsimi, cum ar fi migdale, unt de arahide sau avocado. Vitamina este importantă pentru sănătatea dvs. Cercetările sugerează că poate ajuta în multe aspecte, de la performanțele atletice până la bolile de inimă și poate chiar ajuta la protejarea împotriva diabetului de tip 2.

Care este rolul vitaminei D în organism?

Această vitamină vă ajută să mențineți oasele, articulațiile și dinții sănătoși, precum și un sistem imunitar care funcționează bine. Ajută la absorbția calciului în organism, pentru a promova creșterea osoasă. Unele studii observaționale sugerează că poate juca un rol în prevenirea anumitor boli, cum ar fi diabetul.

În ceea ce privește sănătatea inimii, un studiu publicat în 2018 sugerează că suplimentarea cu vitamina D poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL (rău). Acest lucru este important de remarcat, deoarece persoanele cu diabet zaharat de tip 2 prezintă un risc mai mare de probleme cardiace. De fapt, statisticile arată că că persoanele cu diabet sunt de două ori mai predispuse la deces din motive cardiace decât persoanele fără diabet.

Legătura cu diabetul

Studiile au descoperit că persoanele care au rezistență la insulină și un nivel scăzut de vitamina D pot avea un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. De asemenea, s-a observat că persoanele recent diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 tind să aibă niveluri de vitamina D mai scăzute decât persoanele fără această boală. În diabetul de tip 2, uneori, celulele pancreasului nu funcționează corect și se luptă pentru a produce suficientă insulină pentru a ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge. Receptorii specifici din pancreas pot porni numai atunci când este disponibilă suficientă vitamina D. Este clar că această vitamină poate susține funcția pancreasului.

Un mic studiu randomizat controlat publicat în septembrie 2019 în Jurnalul European de Endocrinologie a constatat că suplimentarea vitaminei D timp de șase luni a îmbunătățit sensibilitatea la insulină și producția acestui hormon la 96 de participanți cu risc ridicat sau recent diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2. Rezultatele sugerează că D-ul poate ajuta la întârzierea diabetului de tip 2.

De asemenea, suplimentarea dietei cu vitamina D poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 la persoanele care au un nivel scăzut de vitamina D și un risc ridicat de a dezvolta afecțiunea. Mai mult decât atât, un aport suficient al vitaminei D poate ajuta, de asemenea, la reducerea rezistenței la insulină, care este semnul caracteristic al diabetului zaharat de tip 2. Acest lucru poate ajuta la prevenirea apariției diabetului de tip 2 în primul rând.

Alimente pe care le pot consuma și persoanele cu diabet

Pe lângă lumina solară, o altă sursă excelentă de vitamina D o reprezintă alimentația. Surse alimentare sunt: peștele gras (precum somon, hering și ton), alimente fortificate (lapte, iaurt, suc de portocale și unele cereale și pâine) și ouă, precum și cantități mai mici din unele brânzeturi și unele feluri de ciuperci. Dacă nivelul de vitamina D din sânge este prea scăzut, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un supliment, în urma efectuării analizelor de sânge necesare.

Prea multă vitamina D?

Obținerea unei cantități prea mari de vitamina D poate fi legată de un risc crescut de fracturi și căderi la vârstnici și un risc mai mare de pietre la rinichi (în special când se asociază cu un aport crescut de calciu).

Persoanele cu diabet care iau doze foarte mari de vitamina D se pot confrunta cu greață, vărsături și alte complicații. De asemenea, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 – care prezintă un risc mai mare de boli de inimă și rinichi – ar trebui să fie conștiente de faptul că aportul în exces al vitaminei D poate întări vasele de sânge și țesuturile din cauza nivelului crescut de calciu din sânge, care poate duce la afectarea inimii și a rinichilor. IÎn plus, această vitamină poate interfera cu anumite medicamente, așa că discutați cu medicul înainte de a începe suplimentele.

scroll to top