Registrele electronice europene și îmbunătățirea îngrijirilor medicale pentru persoanele cu diabet

registrele-elctronice.jpg

Photocredit: healthitanalytics.com

Registrele electronice: Gestionarea eficientă a unei crize de sănătate publică nu înseamnă doar controlul răspândirii unui virus.

Registrele electronice europene și îmbunătățirea îngrijirilor medical.e Pentru persoanele care trăiesc cu una sau mai multe boli cronice, pandemiile precum COVID-19 au efecte sinergice severe, care necesită o abordare mai nuanțată și mai cuprinzătoare a modului în care gestionăm bolile, în special în perioade de criză.

Participanții la evenimentul ”Deblocarea potențialului spațiului european de date privind sănătatea pentru a îmbunătăți gestionarea diabetului în perioade de criză sanitară și nu numai”, organizat pe 25 mai de EFPIA, au atras atenția că, având în vedere prevalența ridicată a pacienților care suferă de boli cronice, inclusiv diabet, este necesară creșterea nivelului de recunoaștere a acestor boli netransmisibile ca o prioritate cheie pentru sănătate în Uniunea Europeană.

Amenințarea multidimensională creată de interacțiunea dintre COVID-19 și alte boli cronice, cum ar fi diabetul, a ilustrat potențialul mare pe care îl au registrele elctronice privind sănătatea și Spațiul european de date despre sănătate (EHDS) pentru a consolida gestionarea bolilor cronice și rezistența sistemelor de sănătate. Pe măsură ce numărul persoanelor cu boli cronice continuă să crească, astfel de eforturi vor fi esențiale pentru a proteja sănătatea acestor populații – atât în ​​timpul sindemiilor (agregarea a două sau mai multe boli concurente pe un fundal de disparitate socială și economică, care agravează efectele adverse ale fiecărei boli separate), cât și în perioadele fără acestea.

”Abordarea COVID-19 înseamnă, de asemenea, abordarea hipertensiunii, obezității, diabetului, bolilor respiratorii cardiovasculare și cancerului. Acordarea unei atenții sporite bolnavilor cronici ar trebui privită ca o parte integrantă a luptei contra pandemiei de COVID-19. Ca o consecință directă a COVID-19, UE a propus noul său program autonom de sănătate, EU4Health, care vizează consolidarea sistemelor de sănătate ale UE prin creșterea gradului de conștientizare, diagnosticarea precoce, promovarea sănătății și preluarea sporită a instrumentelor și serviciilor digitale care permit prevenirea, tratamentul, acolo unde este adecvat, monitorizarea și, de asemenea, continuitatea îngrijirii. Bolile netransmisibile sunt puternic integrate în EU4Health și dimensiunea prevenirii și promovării sănătății va beneficia de cel puțin 20% din bugetul total”, a declarat eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European, raportorul Parlamentului European pentru Programul Independent de Sănătate al Uniunii Europene.

Dezvoltarea registrului electronic de sănătate European și a Spațiului european de date despre Sănătate poate oferi sistemelor de îngrijire a sănătății mijloace de îmbunătățire a disponibilității și calității asistenței medicale, iar pacienții să aibă acces la tratament mai rapid și mai ușor.

”Registrele electronice ale pacienților oferă informații clare asupra diagnosticului, complicațiilor și tratamentului. Mai mult, dacă aceste registre ar fi disponibile și implementate la nivel național și interoperabile în cazul în care pacientul călătorește sau alege să fie tratat în altă parte, în alte state membre, în cazul pacienților cronici acest lucru ar avea potențialul de a spori comparația și schimbul de rezultate și alocarea resurselor și intervențiilor acolo unde este cel mai necesar. În cazul pacienților cu diabet, aceasta ar însemna un control glicemic mai bun, un control al tensiunii arteriale sau rezultate pe termen lung”, a completat eurodeputatul român.

Potrivit acestuia, Spațiul european de date despre Sănătate poate accelera transformarea digitală a sistemelor de sănătate europene și poate crea condițiile pentru o mai bună utilizare a datelor de sănătate prin: construirea unui ecosistem de date de sănătate de încredere, îmbunătățirea calității datelor de sănătate, promovarea condițiilor de cercetare și dezvoltare prin accelerarea capacităților de reutilizare a datelor de sănătate,  crearea unei infrastructuri pentru acces facil la datele de sănătate și sprijinirea dezvoltării abilităților în forța de muncă din domeniul sănătății și integrarea optimă a sistemelor de inteligență artificială în asistența medicală.

scroll to top