Programul național de tratament al diabetului este cel mai mare din perspectiva numărului de pacienți- aproximativ 1.120.000 de persoane sunt incluse în acest program derulat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Din perspectiva fondurilor alocate, Programul de Diabet este al doilea ca mărime după cel de Oncologie, potrivit președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dr. Andrei Baciu. Cele mai noi statistici arată, însă, că foarte mulți pacienți rămân nediagnosticați, ceea ce duce la complicații uneori letale ale bolii.
”Deși avem un număr foarte mare de pacienți diagnosticați, cel mai probabil există încă pe atâtea persoane fără un diagnostic. Acest lucru se întâmplă, în principal, din cauza unui acces deficitar la informații și, evident, la diagnostic. (…) Trebuie să ne aliniem la standardele europene și să diagnosticăm pacienții, astfel încât să putem oferi un acces egal și nediscriminatoriu la medicamente și la metode inovative de management al bolii”, a afirmat dr. Andrei Baciu.
Președintele CNAS a mai anunțat înființarea unui Task Force de combatere a diabetului coordonat de prof. dr. Gabriela Radulian, președintele Societății Naționale de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. ”Rolul acestui grup de lucru va fi maparea serviciilor oferite pacienților cu diabet din România, asiguraților să știm de la ce plecăm și unde vrem să ajungem. Plecând de la această catagrafiere, ne uităm cum ar trebui să arate lucrurile într-o societate modernă și care ar trebui să fie prioritățile în domeniul diabetului, astfel încât în 5 ani să putem obține un acces ideal al pacienților la tratamente și îngrijiri medicale de calitate”, a mai afirmat președintele CNAS.
Campanie de educare și informare
Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) a anunțat inițierea unei campanii de educare și informare numită ”Diabet fără complicații”. Campania oferă informații, recomandări și sfaturi utile prin intermediul unor materiale video.
”Credem că o mai bună înțelegere a acestei patologii, care, de multe ori, nu are simptome la debut, va determina populația să acorde o mai mare atenție diabetului, să renunțe la unele obiceiuri nesănătoase și să adopte un stil de viață mai sănătos, să depisteze diabetul la timp, și după diagnosticare, să respecte indicațiile specialiștilor pentru a preveni apariția complicațiilor”, a explicat prof. dr. Gabriela Radulian, președintele Societății.
Potrivit acesteia, în România prevalența diabetului este de 8,4% (1 din 12 adulți au diabet), urmând un trend ascendent.
”Se estimează că în 2030, 643 de milioane de persoane vor fi deja diagnosticate cu diabet. Estimările Federației Internaționale pentru Diabet la nivelul anului 2045 sunt alarmante: 783 de milioane, 12,2% din populația globului, ceea ce la nivel european înseamnă peste 70 de milioane de persoane 10,2% din populația europeană. Numărul mare de cazuri înregistrează un puternic impact financiar, înregistrându-se o creștere de 316% în ultimii 15 ani, la nivel mondial. Diabetul Zaharat reprezintă și o importantă cauză de dizabilitate, 1 din 3 persoane dezvoltă afecțiuni oculare, insuficiența renală este de 10 ori mai întâlnită la persoanele cu diabet, riscul de a dezvolta boli cardiovasculare este de 3 ori mai mare, iar la fiecare 30 de secunde, o persoană cu diabet suferă o amputare a picioarelor”, a atras atenția specialistul.