Diabet zaharat – risc de 30% la copii, 700 milioane de bolnavi în 2045

diabet-zaharat-risc.jpg

În momentul de față, la nivel global 463 milioane de persoane sunt afectate de diabet zaharat, iar previziunile sunt sumbre.

Până în anul 2045 se estimează că numărul acestora va ajunge la 700 de milioane (față de anul 2017, când estimările indicau 500- 600 de milioane de persoane), ceea ce denotă nevoia de acțiuni imediate și cu impact mai puternic, au atras atenția diabetologii care au marcat joi Ziua Mondială a Diabetului.

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Dabetului este ”Protejează-ți familia”, având rolul de a sublinia modul în care diabetul zaharat afectează familia, în ansamblu, și rolul important pe care îl are familia în gestionarea bolii, de la îngrijire, monitorizare și până la educație.

”Diabetul zaharat este deseori diagnosticat târziu sau nu este diagnosticat deloc – estimările la nivel internațional arată că doar jumătate din cazurile de diabet ajung să fie depistate. Motivul principal este că simptomele pot fi dificil de recunoscut și pot trece neobservate pentru mult timp. Cunoașterea semnelor specifice, a factorilor de risc, este foarte importantă pentru a putea identifica eventualele cazuri în care cei apropiați sunt expuși unui risc crescut de diabet sau chiar au boala”, a atras atenția prof. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM).

Specialiștii au subliniat că informarea corectă și educația populației cu privire la diabet este o necesitate, cu atât mai mult cu cât România se confruntă cu o prevalență a diabetului mult peste media europeană, dar și peste cea globală, potrivit datelor Federației Internaționale de Diabet. ”Diabetul zaharat este o afecțiune care te însoțește întreaga viață, nu poate fi vindecată, ci doar controlată. Un control eficient presupune o implicare continuă a pacientului în procesul de îngrijire, iar în acest sens, sprijinul familiei și educația terapeutică a pacienților sunt esențiale. Noi, specialiștii, împreună cu echipa de îngrijire, ne-am dori foarte mult să fie oficializată educația terapeutică, există persoane antrenate în educație – asistentele noastre. Ne dorim ca această profesie să existe oficial”, a declarat prof. dr. Gabriela Roman, președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

84% din mame au diabet gestațional

Studiul PREDATORR arată că, în România, sunt aproximativ 2 milioane de persoane cu diabet zaharat, dar și în jur de alte două milioane cu prediabet. ”Dacă nu se vor demara programe de prevenție, o mare parte dintre cei cu prediabet vor dezvolta diabet zaharat în viitorul aproapiat. Avem date și mai dure: unul din șase copii născuți vii provine dintr-o mamă cu hiperglicemie. Statistici recente arată că 84% din aceste mame au diabet zaharat gestațional, care ar putea fi prevenit într-un procent foarte mare dacă femeile ar știi. Acestea ajung foarte târziu la diabetolog și doar dacă le trimite cineva. La ginecolog, probabil tot târziu ajung, iar atunci medicul de familie, care cunoaște stilul de viață al fiecăruia, ar trebui să urmărească permanent femeia gravidă. Până de curând am vorbit de prevenția diabetului la persoanele cu risc crescut- cam 20% din populație- credeam noi. Însă acum pot să spun, având deja rezultatele unui studiu de prevenție care se desfășoară în Ploiești și în Cluj- Napoca, la elevii de 10- 12 ani, că 30% dintre copiii cu această vârstă au risc crescut de diabet zaharat de tip 2. Deci probabil că riscul la adulți este mult mai mare decât 20%, cum știam noi. Trebuie să ne gândim din ce în ce mai serios la prevenția primordială, care începe cu mama care va rămâne gravidă- pentru a se preveni apariia diabetului zaharat gestațional. Prevenția trebuie să continue cu copilul mic și să se continue toată viața, cu implicarea nu numai a sistemului sanitar, ci și a Guvernului, a Peședinției, a ministerelor, a organizațiilor neguvernamentale”,a  afirmat prof. dr. Maria Moța, fost președinte al SRDNBM.

Familia are un rol hotărâtor în ceea ce priveşte prevenţia, în primul rând, prin educarea copilului pentru un stil de viaţă sănătos. ”Dar şi şcoala, în egală măsură, are un rol important, motiv pentru care Administraţia Prezidenţială a susţinut şi susţine necesitatea implementării în şcoli a materiei <Educaţie pentru sănătate>, care să cuprindă noţiuni pornind de la cele mai clare pentru copiii de ciclul primar şi ulterior pentru gimnaziu şi liceu privind reguli simple legate de alimentaţia sănătoasă şi promovarea sportului”, a precizat conf. dr. Diana Păun, consilier de stat, Departamentul de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.

scroll to top