Beneficiile exercițiilor fizice

exercitii-diabet.jpg

Când medicul dumneavoastră vă recomandă să faceți exerciții fizice, el nu spune nimic nou. Cu mai mult de 2000 de ani în urmă,  medicul ayurvedic  Charak, în celebra sa carte Charak Samhita, a susținut utilizarea exercițiilor fizice în tratarea diabetului zaharat. De fapt, folosirea exercițiilor în tratamentul diabetului a fost prescrisă încă din anul 600 î.Hr. de către medicul indian Sushruta și a fost recomandată de medicii secolului al XVIII-lea. Elliott Joslin, deseori numit Părintele diabetului modern, a identificat exercițiul fizic, împreună cu dieta și insulina, ca fiind unul din cele trei componente ale bunei terapii din anii 1920.

Dar cui îi place să facă exerciţii fizice şi încă şi regulat?  În epoca modernă, în care a scăzut activitatea fizică din viaţa de zi cu zi din cauza disponibilităţii gadget-urilor şi a confortului, a face exerciţii înseamnă pentru mulţi utilizarea degetului mare pentru a apăsa butonul „Remote Control”.

Beneficiile unui program regulat de exerciții fizice sunt uriașe pentru toți oamenii, însă pentru persoanele cu diabet înseamnă mult mai mult:

  • Ajută la scăderea nivelului de glucoză din sânge. Motivul: mușchii care lucrează folosesc mai multă glucoză decât cei care se odihnesc. Mişcarea muşchilor duce la o absorbție mai mare a zahărului de către celulele musculare și la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
  • Sensibilitatea la insulină este îmbunătăţită. Creșterea sensibilității la insulină nu este legată doar de pierderea de greutate în cazul unei persoane care este supraponderală, dar există dovezi care arată că sensibilitatea la insulină poate crește până la 40% la o persoană cu diabet care face exerciţii în mod regulat chiar și fără o pierdere în  greutate!
  • Ca o consecință, există concentrații mai scăzute de insulină bazală și postprandială (deosebit de important în diabetul de tip 2)
  • Niveluri scăzute de hemoglobină glicozilată, datorate scăderii nivelului glucozei din sânge.
  • Profil lipidic îmbunătățit. Există o scădere a nivelului de trigliceride serice. Mai mult decât atât, există o reducere a colesterolului lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL), sau colesterolul rău, care formează placa ce obstrucţionează vasele de sânge. Exercițiile fizice stimulează colesterolul bun, colesterolul lipoproteinelor cu densitate ridicată (HDL), care protejează împotriva bolilor de inimă.
  • Exerciţiile fizice au, de asemenea, un rol benefic pentru tensiunea arterială şi funcţionarea inimii.
  • Consum crescut de energie, fapt care permite unei persoane să-și atingă optimul în ce priveşte greutatea corporală. Mai mult, exercițiile fizice reduc cantitatea de grăsime din organism și cresc masa musculară.
  • Îmbunătățirea funcționării sistemului cardiovascular.
  • Cresterea rezistenţei şi a flexibilităţii
  • Îmbunătățirea calității vieții și a respectului de sine și reducerea stresului psihologic.

Sursa: https://www.idf.org/our-activities/education/live-your-life-in-style.html

scroll to top