IDF: diabetul, pe înțelesul copiilor și al cadrelor didactice

diabet-copii.png

International Diabetes Federation (IDF) atrage atenția că în fiecare unitate școlară ar trebui organizate cursuri în care copiii să afle mai multe despre diabet. În acest sens, Federația a întocmit un Ghid  al diabetului care poate fi utilizat atât pentru educația cadrelor didactice, cât și pentru informarea copiilor.

Materialul IDF, care se vrea a fi unul strict informațional, fără a înlocui opinia medicilor diabetologi, explică, pe înțelesul copiilor, cum se manifestă fiecare tip de diabet, de ce și când apare și ce stil de viață trebuie să adoptăm pentru a preveni instalarea diabetului sau pentru a ține boala sub control.

Mit și realitate

Dacă mâncați prea mult zahăr puteți face diabet

Fals: Diabetul de tip 1 apare la copii din cauza faptului că organismul lor nu mai poate produce insulină. Nu are nicio legătură cu faptul că cel mic mănâncă prea mult zahăr. În diabetul de tip 2 s-ar putea să existe o legătură, deoarece consumul excesiv de zahăr  (mai ales din dulciuri sau sucuri) poate cauza creșterea în greutate, iar kilogramele în plus pot duce la apariția diabetului de tip 2.

Diabetul este contagios

Fals: Diabetul nu este contagios, deci copiii nu se pot îmbolnăvi dacă se joacă cu alți copii bolnavi de diabet.

Persoanele cu diabet nu au voie să facă exerciții fizice

Fals: Mișcarea este foarte importantă pentru copii- fie că au sau nu diabet. Activitatea fizică are numeroase beneficii. Menține copii sănătoși și în formă și ține sub control nivelul glicemiei.

Copiii cu diabet, interzis la dulciuri

Fals: Copiii cu diabet au voie să mănânce dulciuri- ca parte a unei diete echilibrate, sănătoase. Ca oricine altcineva, o persoană cu diabet nu ar trebui să mănânce prea multe dulciuri deoarece acestea pot deteriora dinții și nu conțin prea multe vitamine sau minerale.

Informații pentru adulți

Ghidul IDF conține și informații pe care ar trebui să le știe cadrele didactice, de exemplu: cum recunoști când copilul cu diabet are o criză, care sunt simptomele hiper- și hipoglicemiei și ce trebuie să faci, ce alimente trebuie să le dai copiilor când au o astfel de criză, etc.

Despre hipoglicemie:

  • simptome: transpirație, vedere încețoșată, amețeală, anxietate, foame, iritabilitate, tremurat, ritm cardiac rapid, durere de cap, slăbiciune
  • ce poate mânca: 4-5 bucățele de glucoză, 150- 200 ml de suc de fructe, o lingură de miere, 75- 100 ml de suc îndulcit, 4-5 bomboane
  • INTERZIS: ciocolata

Despre hiperglicemie:

  • simptome: sete exagerată, nevoia de urinare frecventă, iritabilitate, dureri de stomac
  • ce trebuie să facă profesorul: să mențină copilul hidratat; să-i verifice copilului nivelul glicemiei și să repete testul în aproximativ 2 ore; dacă glicemia este foarte crescută (270 mg/l), să contacteze medicul sau pe părinții copilului astfel încât aceștia să poată lua măsuri urgente.

Sursa: https://www.idf.org/e-library/education/73-kids-diabetes-information-pack.html

scroll to top