Ulcerul piciorului: când este cazul să vă prezentați de urgență la medic

dr.-Vlad-Octavian-Budescu.jpg

Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat pot dezvolta, în decursul evoluției bolii, mai multe afecțiuni diferite la nivelul piciorului. Chiar și afecțiunile simple se pot agrava și pot conduce, în timp, la complicații serioase.

Sintagma “picior diabetic” defineşte un spectru variat de afecţiuni ale picioarelor la persoanele cu diabet zaharat (care implică practic toate structurile anatomice şi biomecanica piciorului), care pot duce la distrucţii tisulare, culminând cu necesitatea efectuării de amputaţii ale membrelor inferioare.

Există doi factori de risc principali, care determină ulcerul piciorului:

1.Neuropatia diabetică periferică – implică trei căi de conducere: senzorială, motorie și autonomă.

  • Senzorială – pacientul nu mai simte căldura locală și nici presiunea, putând să meargă o zi întreagă cu o piatră în pantof fără să fie deranjat; mulți pacienți acuză doar senzația de arsură locală
  • Autonomă – duce la apariția edemului venos cronic (piciorul umflat), cu deformări ale oaselor piciorului și ale degetelor care, asociate cu lipsa de sensibilitate, conduc la plăgi ce se vor infecta rapid; iată de ce, pacienții trebuie să consulte în acest moment și un specialist ortoped, pentru a li se recomanda încălțăminte specială terapeutică, în loc să forțeze picioarele și degetele deformate în încălțăminte normală
  • Motorie – conduce la slăbiciunea musculară, mergând până la atrofierea mușchilor mâinilor și picioarelor, evoluând tot spre deformîri tip “degete în gheară” sau “degete în ciocan”. Din cauza tumefierii date de edemul venos cronic, această “umflătură” duce în timp la ulcerare și infecție, pielea este uscată, crapă, se descuamează (jupoaie), permițând intrarea bacteriilor; unghiile se deformează sau cresc anormal, determinând, în vecinătatea lor, porți de intrare a bacteriilor. Din acest motiv, după baie, este necesară aplicarea de cremă hidratantă pe piele.

2.Boala vasculară diabetică

Ischemia sau lipsa de sânge în periferia organismului, implicit la nivelul piciorului, este al doilea factor de risc pentru ulcerațiile diabetice și infecții. Este o boală determinată de modificări ce apar la nivelul constituției pereților arteriali, aceștia îngroșându-se și devenind rigizi.

”Deși nu are aceeași importanță majoră, deficitul imun la persoanele diabetice poate să intre în discuție ca factor de risc. Anumite elemente din sângele pacientului, responsabile cu apărarea organismului, cu imunitatea, nu au aceeași acțiune ca la persoanele sănătoase, de aceea diabeticul este predispus la infecții cu microbi care nu ar putea infecta o gazdă sănătoasă”, atrage atenția dr. Vlad Octavian Budescu – medic specialist Chirurgie generală, Ambulatoriul integrat al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central ”Dr. Carol Davila”.

Simptomele piciorului diabetic

  • Sensibilitate crescută (hiperestezia), scăzută (hipoestezia) sau amorțeli, furnicături (parestezia)
  • Uscăciunea pielii (anhidroză)
  • Bătături dezvoltate pe zonele cu presiune crescută de sub picior – au rezistență scăzută, putând să devină friabile, să se rupă la presiuni mici și să se transforme în ulcerații. Este interzis pacientului să încerce să taie bătăturile singur sau să le ardă cu soluții chimice! Poate fi folosită o piatră ponce la fiecare baie, după ce pielea s-a înmuiat, apoi se va aplica o cremă emolientă
  • Ulcerele piciorului apar în special la nivelul călcâiului, capetelor plantare ale oaselor metatarsiene, pe pulpele degetelor – in special la nivelul degetului mare, pe proeminențele degetelor “în ciocan”, fiind acompaniate de unghii sfărâmicioase, fisuri ale pielii, formarea de vezicule și pierdere a epiteliului; apar în principal din cauza încălțămintei nepotrivite.

”Pacientul trebuie să fie atent la apariția acestor modificări și să se adreseze de urgență unui centru specializat, deoarece neglijența poate duce la pierderea piciorului. Să calci în continuare pe un ulcer va duce la lărgirea acestuia și la împrăștierea infecției, din ce în ce mai profund, în picior”, avertizează dr. Budescu.

scroll to top