Sfaturi pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare

cardio.jpg

Există mai multe mijloace care vă pot ajuta să vă gestionați diabetul de tip 2 și riscul asociat de boli cardiovasculare: dieta şi exerciţiile fizice, oprirea fumatului, medicaţia pentru diabet, monitorizarea şi înregistrarea glicemiei.

Urmați o dietă echilibrată pentru a vă gestiona atât glicemia, cât și greutatea !

Cu cât este mai mare indicele de masă corporală (IMC), cu atât este mai crescută probabilitatea apariţiei unor factori de risc pentru boala cardiovasculară, incluzând aici colesterolul ridicat și tensiunea arterială ridicată.

Consumul de alimente bogate în grăsimi saturate, zahăr și sare vă poate crește riscul bolilor cardiovasculare.

Adoptarea unei diete echilibrate  vă poate ajuta să vă gestionați mai bine glicemia, colesterolul, tensiunea arterială și greutatea – toate acestea fiind factori de risc ai bolilor cardiovasculare.

Încercaţi să mâncaţi:

 • Legume si fructe
 • Pâine integrală, paste și orez
 • Peşte, carne, ouă şi alte surse de proteine ​​nelactate
 • Încercați să mâncați mai puțină carne roșie și mai mult peşte
 • Unele produse lactate, cum ar fi laptele și brânza
 • Cantități limitate de alimente și băuturi grase și zaharoase

Încercaţi să evitaţi:

 • Alimentele bogate în sare, care pot crește tensiunea arterială
 • Alimentele și băuturile cu mult zahăr adăugat
 • Cantitățile mari de alimente cu niveluri ridicate de grăsimi saturate (frecvent întâlnite în produsele de origine animală) și grăsimi trans (întâlnite de obicei în alimente prăjite, prăjituri și dulciuri)

Fiţi activi !

În plus față de o dietă echilibrată, creșterea nivelului de activitate fizică vă poate ajuta să obțineți și să menţineți o greutate sănătoasă.

Activitatea fizică poate îmbunătăţi:

 • Tensiunea arterială
 • Nivelul lipidelor (grăsimilor din sânge)
 • Sănătatea inimii şi a vaselor de sânge
 • Capacitatea de a utiliza insulina pentru a scădea nivelul de zahăr din sânge

Experții în diabet recomandă efectuarea a circa 150 de minute/ săptămână de exerciţii aerobice.

Oprirea fumatului

Oprirea fumatului este o modalitate de a reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și de a vă îmbunătăți sănătatea. După întreruperea fumatului, riscul de a dezvolta boli de inimă va scădea. De fapt, după 11 ani de când nu mai fumaţi, riscul dvs. va fi acelaşi cu cel al unei persoane cu diabet zaharat de tip 2 care nu a fumat.

Există multe programe de asistență disponibile pentru a vă ajuta să renunțați la fumat pentru totdeauna. Discutați cu medicul dvs. despre modalitățile de a reuşi să renunțați la fumat pentru a reduce riscul cardiovascular.

Luați medicamentele așa cum ați convenit cu medicul

Când dieta și exercițiile fizice nu sunt suficiente, poate fi necesar să luați medicamente pentru a vă gestiona diabetul de tip 2. Este important să vă luați medicamentele după cum ați convenit cu medicul dumneavoastră pentru a vă controla nivelul de zahăr din sânge în timp, ajutând totodată la prevenirea eventualelor deteriorări ale vaselor de sânge. Diabetul de tip 2 este o boală pe toată durata vieții și gestionarea acesteia astăzi vă va ajuta pe termen lung.

Monitorizarea și înregistrarea periodică a glicemiei

Monitorizarea regulată și înregistrarea nivelurilor de zahăr din sânge reprezintă o modalitate de a controla eficient diabetul de tip 2, gestionând totodată riscul cardiovascular. Încercați să folosiţi un jurnal de monitorizare a diabetului zaharat pentru a vă înregistra nivelul de zahăr din sânge.

Nu doar monitorizarea zahărului din sânge este importantă, ci, de asemenea, verificarea periodică a tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol. Acest lucru vă va ajuta ca, împreună cu medicul, să vă gestionați mai bine riscul general de boli cardiovasculare.

Discutați cu specialistul

Dacă aveți diabet de tip 2, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a evalua și gestiona riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

Sursa: https://www.novonordisk.com/patients/diabetes-care/type-2/type-2-diabetes-and-cardiovascular-risk/taking-care.html

scroll to top