Gabriela Airinei face turul României pe bicicletă: ”Diabetul mi-a devenit prieten”

diabet-3.jpg

Azi este în Sibiu, mâine în Cluj, poimâine în Alba…de fapt, aproape toată luna iulie e pe bicicletă, în ciuda diabetului de tip 1 care, după cum singură spune, i-a devenit prieten pentru că se ține scai după ea, 24 de ore din 24. Gabriela-Elena Airinei a fost diagnosticată cu diabet de tip 1 de la 16 ani, iar în ultimii 24 de ani a învățat că monitorizarea și grija pentru propria persoană o ajută să țină sub control boala. ”Și sportul….acesta este al doilea an în care fac turul României pe bicicletă și mă simt extraordinar”, spune Gabriela.

Că sportul este sănătos, indiferent dacă suferi de o boală sau nu, o știe toată lumea. Dar de la o activitate fizică de întreținere până la a parcurge 3.000 de kilometri pe bicicletă într-o lună, este cale lungă. Ce a determinat-o pe Gabriela să facă acest pas?

”După ce în 2011 și 2013 am fost la un centru pentru copii și tineri din Buziaș și știind ce înseamnă să-ți scadă sau crească glicemia, să conștientizezi simptomele ca și adult, am realizat cum este pentru un părinte care are un copil cu diabet, iar cel mic nu poate să spună dacă îi este rău sau nu. Încă de atunci am început să mă gândesc cum aș putea și ce aș putea face să ajut măcar pe câțiva dintre ei să ducă o viață cât mai aproape de cea a unui copil sănătos. În 2017 am descoperit acest senzor de monitorizare continuă a glicemiei, care mi- a schimbat viața, dar am realizat că mulți copii nu au acces la acest dispozitiv”, a povestit Gabriela.

Bicicletele au venit natural, ea și soțul ei fiind pasionați ai aventurii.  ”2015 a fost anul în care soțul meu, Cristian, a spus <Hai să mergem în Bulgaria pe biclă!>. Așa că ne-am urcat pe bicicletă în Vama Veche, pe ploaie și au urmat 3 zile de pedalat, Kaliakra și retur. Nu mult, 150 km, dar pentru mine a fost prima aventură, nu credeam că o să pot, nu am crezut niciodată că o să pot. A fost bine, mi-a plăcut, m-am simțit bine, nu am avut probleme cu glicemia, singurele dureri au fost date de șa, dar e chestie de obișnuință, de antrenament”. Pentru Gabriela a fost o mare realizare, mai ales având în vedere că diabetul de tip 1 insulino-dependent pesupune atenție la tot, la ce, la cât și când mănânci, la efort, la somn.

Da, și eu pot!

Proiectul ”Da, și eu pot” a demarat tocmai din pasiunea celor doi soți pentru călătorii, combinată cu dorința de a ajuta cât mai multe familii cu copii bolnavi de diabet insulinodependent. În  2017 a avut loc prima etapă a proiectului, în care cei doi au parcurs pe bicicletă aproximativ 3.000 de kilometri într-o lună și au reușit să strângă fondurile necesare achiziționării senzorilor de glicemie pentru 10 copii, deoarece ”este foarte important să aibă un senzor pe mânuță care citește glicemia din 5 în 5 minute și nu îi lasă să ajungă la o hiperglicemie sau o hipoglicemie”. Proiectul continuă și anul acesta, pe o distanță de doar 1.200 de kilometri  (în interiorul arcului carpatic), dar cu o diferență de nivel de 10.000 de metri. Miza este ca persoanele afectate de diabet să afle că această boală nu este o condamnare și că sportul poate fi de mare ajutor. ”Necesarul meu de insulină pe parcursul acelei luni în care am făcut turul României pe bicicletă a scăzut, m-am simțit foarte bine. Pe tot parcursul turului am întâlnit copii diagnosticați cu diabet de tip 1 care ne încurajau prin fotografiile și filmulețele pe care ni le puneau pe pagina de Facebook, făcând diverse sporturi. Până la urmă asta a fost și ideea, să-i încurajăm să iasă din casă, să facă sport, să facă mișcare pentru că atâta timp cât ești monitorizat și activ fizic acest diagnostic nu te poate doborî”, a concluzionat Gabriela.

Potrivit site-ului www.dasieupot.ro, scopul proiectului este mediatizarea existenței diabetului de tip 1 în România și a efectelor acestui, dar și conștientizarea autorităților despre importanța managementului diabetului. ”Autoritățile trebuie să înțeleagă că este mult mai important și ieftin să previi complicațiile diabetului de tip 1 decât să le tratezi după apariția lor. Un management eficient al diabetului reduce riscul aparițiilor de complicații, dar și cheltuielile statului cu tratarea acestora”, atrag atenția cei doi soți.

Valentina Grigore

scroll to top