Femeile care iau anumite medicamente antipsihotice în timpul sarcinii pot avea un risc mai mare de a dezvolta diabet gestațional, arată un studiu dat recent publicității. Astfel de medicamente sunt utilizate pentru tratarea afecțiunilor bipolare, schizofreniei sau altor boli de sănătate mintală.
Printre cele cinci antipsihotice analizate de studiu, două (olanzapine și quetiapine) au fost asociate cu un risc crescut de diabet gestațional la femeile care au luat medicamente față de cele care au oprit medicația în prima jumătate a sarcinii. Dacă luați astfel de medicamente, nu le întrerupeți fără să discutați cu doctorul dvs. Cercetătorii au notat că această creștere a riscului este relativ mică și că rezultatele reprezintă o șansă pentru medici și pacienți să discute plusurile și minusurile continuării medicației sau modificării acesteia în scopul scăderii riscului de diabet gestațional.
Peste 1,5 milioane sarcini analizate
Studiul a arătat că femeile care au continuat să ia olanzapine în prima jumătate a sarcinii au avut un risc cu 61% mai mare de diabet gestațional, iar la cele cu quetiapine riscul a crescut cu 28%. Studiul a inclus datele a peste 1,5 milioane sarcini. Peste 10.300 de femei au luat unul din următoarele antipsihotice: aripiprazole, ziprasidone, quetiapine, risperidone sau olanzapine. ”Nu am observat o diferență în riscul de diabet gestațional când am comparat femeile care au continuat tratamentul cu aripiprazole, ziprasidone și risperidone cu femeile care au întrerupt tratamentul cu aceste medicamente. Creșterea riscului de diabet gestațional observată în cazul olanzapinei și quetiapinei ar putea fi din cauza efectului metabolic al medicamentelor. Trebuie să efectuăm mai multe cercetări pentru a înțelege efectul schimbării agenților antipsihotici în timpul sarcinii asupra riscului de diabet gestațional”, au notat autorii studiului.
Despre…
Diabetul gestațional se dezvoltă atunci când mama prezintă un nivel crescut al glicemiei în timpul sarcinii. Poate apărea în orice etapă a sarcinii și de obicei dispare după naștere. Totuși, afecțiunea poate duce la complicații la naștere, astfel încât trebuie gestionată cu atenție.