Tratamentul apneei în somn reduce riscul cardiovascular în prediabet

apnee.png

Una dintre terapiile prescrise pentru apneea în somn ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare la persoanele cu o predispoziție crescută pentru diabet de tip 2, sugerează noile studii efectuate de cercetărorii americani și canadieni.

Terapia CPAP (presiune pozitivă continuă în căile aeriene) este des utilizată în tratamentul apneii în somn, afecțiune cauzată de obstrucționarea căilor respiratorii, care împiedică aerul să ajungă la plămâni. Terapia CPAP menține căile respiratorii deschise, ajutând persoanele afectate să respire singure în timpul nopții.

Cercetare

În cadrul studiului, 39 de participanți cu prediabet și apnee în somn au fost împărțiți aleatoriu în 2 grupuri. Un grup a fost studiat, timp de 2 săptămâni, în timpul purtării măștilor CPAC într-un laborator specializat. Ritmul cardiac de repaus a fost monitorizat pe parcursul zilei. Celălalt grup a primit tablete placebo.

Rezultatele au arătat că, în special în timpul celei de-a doua săptămâni a studiului, persoanele cu CPAP au avut un ritm cardiac de repaus semnificativ mai mic în timpul zilei comparativ cu cele din grupul cu placebo.

”Apneea în somn este extrem de des întâlnită printre persoanele cu toleranță anormală la glucoză. Studiul nostru este primul pas în demonstrarea faptului că tratamentul indicat în apnee reduce riscul cardiovascular la cei cu prediabet”, a declarat dr. Esra Tasali, director al Centrului de Cercetare a Somnului din cadrul Universității din Chicago. Echipa de specialiști a concluzionat că efectul CPAP asupra ritmului cardiac de repaus poate fi comparat cu cel al beta-blocantelor, un  tratament prescris celor cu afecțiuni cardiovasculare, deci ar putea aduce beneficii semnificative sănătății inimii.

Sursa: https://www.diabetes.co.uk/news/2018/may/airway-therapy-has-cardiovascular-benefits-for-people-at-risk-of-type-2-diabetes,-study-suggests-92375983.html

scroll to top