Tinerii cu diabet tip 2 dezvoltă complicații mai des decât cei cu tip 1

diabet-tip-1-vs-2.jpg

Adolescenții și tinerii cu diabet tip 2 dezvoltă, în anii ce urmează diagnosticării,  boli renale, leziuni ale nervilor și boli oculare – precum și factori de risc pentru bolile cardiovasculare- mult mai des decât semenii lor cu diabet de tip 1.

Studiul SEARCH, finanțat de Institutul Național de Sănătate (NIH) și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, a verificat cât de repede și cât de des dezvoltă tinerii semne de boli renale, oculare sau deteriorări ale nervilor (unele dintre cele mai des întâlnite complicații ale diabetului). Studiul a analizat și alți factori de risc ai bolilor cardiovasculare.

Rezultate

  • 20% dintre tinerii cu diabet de tip 2 au dezvoltat semne ale bolii renale până la finalizarea studiului, comparativ cu doar 6% dintre cei cu diabet de tip 1
  • 18% dintre tinerii cu diabet tip 2 au dezvoltat semne ale deteriorării nervoase până la finalizarea studiului, comparativ cu doar 9% dintre cei cu diabet tip 1
  • 9% dintre tinerii cu diabet tip 2 au dezvoltat semne ale bolilor oculare până la finalizarea studiului, comparativ cu doar 6% dintre cei cu diabet de tip 1
  • Analiza a doi factori de risc pentru bolile cardiovasculare (hipertensiune și înțepenirea articulațiilor) arată că aceștia se întâlneau mai des la tinerii cu diabet de tip 2. În cazul unui al treilea factor de risc (neuropatie autonomă cardiovasculară), rezultatele la ambele tipuri de diabet au fost aproape similare.
  • Deși tinerii cu diabet de tip 2 au arătat semne ale complicațiilor mult mai des decât cei cu tip 1, mulți tineri cu ambele tipuri de diabet au dezvoltat complicații.

Monitorizare

”Există, adesea, credința că tinerii nu dezvoltă complicații ale diabetului, dar nu este adevărat. Vedem cum tinerii cu diabet aflați în floarea vârstei prezintă simptome ale complicațiilor majore. În special pentru cei cu diabet de tip 2, acest studiu demonstrează nevoia clară de a reduce sau întârzia apariția complicațiilor dizabilitante ale diabetului- o boală și- așa greu de ținut sub control de către tineri”, atrage atenția dr. Barbara Linder, unul dintre autorii studiului SEARCH.

”Studiul subliniază nevoia de monitorizare timpurie a complicațiilor printre tinerii cu diabet. Dacă aceștia pot întârzia instalarea complicațiilor diabetului chiar și cu câțiva ani, și-ar putea ușura povara și chiar prelungi viața”, spune dr. Sharon Saydah, cercetător CDC și autor al studiului.

Diabetul de tip 1 apare de obicei la copii și persoane tinere, la care organismul nu mai produse insulina. În diabetul de tip 2, organismul nu mai produce suficientă insulină sau aceasta nu este utilizată corespunzător. În trecut, diabetul de tip 2 apărea extrem de rar la tineri, dar prevalența a crescut o dată cu epidemia de obezitate.

Sursa: https://www.nih.gov/news-events/news-releases/youth-type-2-diabetes-develop-complications-more-often-type-1-peers

scroll to top