Școlile trebuie să ia măsuri pentru prevenirea diabetului

maria-Moța.png

Școlile trebuie să se concentreze asupra creșterii activității fizice a copiilor și asupra îmbunătățirii nutriției.

Peste 400 de copii depistați cu un risc crescut de apariție a diabetului zaharat (DZ) de tip 2, aproape 500 supraponderali sau obezi, peste 350 cu tensiune arterială crescută – toate acestea numai la clasele a V-a din școlile din Ploiești. Potrivit rezultatelor studiului PREDATORR, județul Prahova se află în zona cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat din România.

Prin intermediul programului ”înCerc”, derulat de Asociația Medicover, peste 1.340 de copii din clasa a V-a au fost analizați, gratuit și non-invaziv, în scopul depistării riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 și a bolilor civilizației la copii.

Activitate fizică și nutriție adecvată

”Diabetul și obezitatea reprezintă cea mai mare epidemie a civilizației noastre, adresarea acestor probleme depășind sfera medicală. În prezent, 30% din populație este obeză, iar 35% este supraponderală. Diabetul și obezitatea merg mână în mână. Prevalența diabetului la populația adultă este de 11,6%, iar a prediabetului- de 16,5%. Jumătate dintre persoanele cu prediabet vor dezvolta diabet în următorii 10 ani. Este timpul pentru școlile și comunitățile noastre să înceapă să joace un rol mai activ în prevenirea diabetului zaharat la copii. Școlile trebuie să se concentreze asupra creșterii activității fizice a copiilor, prin reinstituirea programelor viguroase de educație fizică obligatorie în școli, și asupra îmbunătățirii nutriției. Este evident că epidemia de diabet zaharat de tip 2 nu poate fi rezolvată concentrându-ne pe strategiile de risc înalt și pe acțiunile preventive desfășurate numai de sistemul de sănătate. Trebuie să influențăm deciziile, lucrând împreună cu sistemul educațional, industria alimentară, mass-media, planificarea urbană, organizațiile neguvernamentale, etc”, a  atras atenția prof. univ. dr. Maria Moța, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, membră a Consiliului Științific al Asociației.

Program național

Programul ”înCerc” a fost lansat în 2017 în școlile din Ploiești, iar rezultatele după un an de activitate au determinat autoritățile locale să ia măsuri. ”Se vor organiza workshop-uri de nutriție, împreună cu medicii, și vrem să atragem cât mai mulți copii și tineri în sporturile de masă. De asemenea, analizăm varianta legală pentru a interzice vânzarea alimentelor care favorizează apariția obeziății în magazinele din proximitatea școlilor sau din incinta acestora”, a  declarat Adrian Dobre, primarul orașului Ploiești. Din septembrie 2018, Programul „înCerc” este în curs de implementare și în Municipiul Cluj-Napoca. Prof. Maria Moța a subliniat că acest proiect trebuie continuat și transformat într-un program național de prevenire a diabetului zaharat de tip 2.

scroll to top