Piciorul diabetic- cum eliminăm riscul de amputații la persoanele cu diabet

podiatrie.jpg

Un studiu derulat în România a relevat o medie anuală de aproximativ 5.000 de amputații la nivelul membrelor inferioare, la persoanele cu diabet, adică o medie de 14 de amputații zilnic, dintre care mai mult de 30% dintre acestea sunt amputații majore.

În condițiile în care diabetul este principalul factor de risc pentru amputațiile non-traumatice, Federația Internațională de Diabet atrage atenția că includerea unui profesionist podiatru în echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanelor cu diabet ar putea reduce cu până la 85% rata amputațiilor survenite din cauza diabetului.

”Integrarea podiatrilor în centrul activităţilor de asistenţă medicală pentru persoanele cu afecţiuni ale piciorului conduce, printre altele, la minimizarea impactului şi consecinţelor bolilor de durată, prevenirea şi întârzierea deteriorării produse de afecţiunile cronice, menţinerea pacienţilor în stare activă şi în câmpul muncii, reducerea nevoii de intervenţie secundară, chirurgicală sau farmacologică, reducerea internărilor şi a trimiterilor pentru spitalizare ne-necesare şi, foarte important, contribuie la reducerea sarcinii pentru medicii generalişti şi echipele de asistenţă medicală primară”, a declarat prof. dr. Andrei Ioan Vereștiu, președinte al Asociației de Podiatrie.

”Pentru abordarea neuropatiei diabetice este nevoie de o echipă multidisciplinară în care, alături de medicul diabetolog, trebuie să existe bineînțeles neurologul, ortopedul, chirurgul de chirurgie vasculară și, în mod obligatoriu, podiatrul. Numai într-o astfel de abordare multidisciplinară putem reduce frecvența ulcerațiilor și infecțiilor, reducând astfel și riscul de amputații. Prezența podiatrului în echipă devine astfel extrem de importantă”, a atras atenția și prof. dr. Gabriela Radulian, președintele Societății de Neuropatie Diabetică.

Programe de studiu

Asociația de Podiatrie continuă demersurile pentru implementarea și dezvoltarea domeniului podiatriei în România, după ce la finalul anului 2018 ocupația de podiatru a fost recunoscută oficial în țara noastră prin includerea în COR – Clasificarea Ocupațiilor din România. Din păcate, nu este suficient: următoarea etapă în această direcție o reprezintă sprijinirea introducerii unor programe de studiu care să permită formarea de specialiști în podiatrie. Persoanele cu diabet și picior diabetic, pacienții cu boli musculoscheletale cu afectare a piciorului, copiii, vârstnicii și sportivii sunt printre principalii beneficiari ai îngrijirii de specialitate din partea podiatrului.

Specialiștii prezenți la deschiderea celui de-al 3-lea Congres Național de Podiatrie – cu participare internațională au discutat despre introducerea, în primă fază, în unitățile de învățământ medical superior, a unor programe de educație în podiatrie de tip masterat – care să poată fi accesate de către medici, asistenți medicali licențiați, balneofiziokinetoterapeuți – iar ulterior a unui program de licență în podiatrie (prin înființarea unei Facultăți de Podiatrie), care să poată fi accesat de absolvenții de liceu.

”La Facultatea de Medicină din Cluj pe care o conduc am structurat deja un masterat de podiatrie cu durata de doi ani pe care dorim să îl începem cât mai repedeÎn momentul de față este în stadiul de acreditare”, a explicat prof. dr Anca Buzoianu, decan al Facultății de Medicină din cadrul UMF ”Iuliu Haţieganu”, Cluj Napoca.

”Pentru a asigura sustenabilitatea financiară a unui program de licență trebuie să ai minimum 50 de studenţi înscrişi…altfel vine ordonatorul de credite şi te întreabă ce faci. Cred că pentru început este bine să ne concentrăm pe masterat şi după ce începe să devină mai atractiv şi cunoscut după aceea, eventual, să ne gândim la un program de studiu de licenţă de podiatrie”, a afirmat prof. dr. Florian Bodog, prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea .

Specialistul podiatru – pregătire

Potrivit Asociației de Podiatrie, în perspectiva introducerii unor programe de studiu în România pentru formarea de podiatri, pentru a practica această meserie, ar fi nevoie de urmarea unor studii universitare de lungă durată:

  • Licență în domeniul medicină generală (6 ani) și masterat în podiatrie (2 ani)
  • Licență în domeniul asistent medical generalist cu studii superioare (4 ani) și masterat în podiatrie (2 ani)
  • Licență în domeniul balneofiziokinetoterapie și recuperare medicală (3 ani) și masterat în podiatrie (2 ani)
  • Echivalentul în credite transferabile conform legislaţiei în vigoare referitor la educaţia adulţilor pentru persoane care au studiat la alte universități în Uniunea Europeană.

Totodată, Asociația de Podiatrie susține și înființarea unei Facultăți de Podiatrie, care să ofere programe de licență în acest domeniu pentru absolvenții de liceu, așa cum se întâmplă în țări precum Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda sau Spania. Podiatrul este acel profesionist, cu educație medicală, specializat în aspectele legate de structura, funcția și sănătatea piciorului și a membrului inferior. Podiatrii sunt cadre medicale înalt specializate, instruite în mod specific pentru a diagnostica, trata, reabilita și preveni bolile și complicațiile care afectează picioarele, gleznele și membrele inferioare în general. Podiatrii previn și gestionează afecțiunile piciorului, oferă soluții pentru calmarea durerii, tratează infecțiile și gestionează deformațiile piciorului.

scroll to top