IDF: ce știu persoanele cu diabet despre complicațiile cardiovasculare

studiu-IDF.jpg

Persoanele cu diabet de tip 2 au un nivel scăzut de cunoștințe privind riscul de boli cardiovasculare, arată raportul ”Taking Diabetes to Heart”.

Realizat online de IDF, în colaborare cu Novo Nordisk, pe baza răspunsurilor a aproape 12.700 de persoane din 130  de țări, studiul atrage atenția asupra gradului scăzut de informare a persoanelor cu diabet de tip 2 în ceea ce privește riscul cardiovascular. Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces și dizabilitate la persoanele cu diabet, riscul de apariție a acestora fiind crescut la toți cei care suferă de diabet (aproximativ 425 milioane la nivel global). În ciuda acestui aspect, studiul arat că una din 10 persoane cu diabet de tip 2 nu cunoaște factorii de risc asociați cu bolile cardiovasculare.

Doi din trei respondenți au declarat că s-au confruntat cu factori de risc cardiovasculari precum hipertensiune, glicemie necontrolată sau nivel crescut de colesterol, însă unul din 4 nu a discutat despre aceste probleme cu medicul. Cei mai mulți dintre respondenți au recunoscut nevoia de informații privind factorii de risc, stilul de viață indicat și cum pot fi evitate complicațiile cardiovasculare prin dietă și exercițiu.

Noul raport încurajează colaborarea intersectorală pentru îmbunătățirea sistemelor de sănătate și implementarea intervențiilor cost- eficiente. Printre recomandările IDF pentru sistemele de sănătate sunt menționate:

∙ Creșterea activităților fizice cu focus pe factorii de risc comuni ai diabetului și bolilor cardiovasculare.  Politicile de sănătate publică adresate persoanelor cu diabet de tip 2 ar trebui să includă mai multe informații privind factorii de risc modificabili (precum dieta sănătoasă, controlul lipidelor, activitatea fizică, managementul tensiunii arteriale și încetarea fumatului). În plus, este necesară o colaborare inter- sectorială pentru a întări sistemele de sănătate și a implementa intervenții cardiovasculare cost- eficiente în cazul persoanelor cu diabet de tip 2.

∙ Informarea profesioniștilor din sistemul de sănătate despre importanța rolului lor în creșterea conștientizării referitoare la bolile cardiovsculare în cazul persoanelor cu diabet de tip 2. Trei din patru respondenți au cerut informații despre riscul cardiovascular medicilor, dar unul din șase nu a fost mulțumit de informațiile primate. Creșterea competențelor și trainingul profesioniștilor din sănătate, mai ales al celor din îngrijirea primară, ar trebui să devină o rutină. În plus, ar trebui implementate ghiduri pentru screeningul sistematic al bolilor cardiovasculare și educarea persoanelor cu diabet de tip 2.

∙ Implementarea sistemelor de monitorizare a bolilor cardiovasculare în rândul persoanelor cu diabet de tip 2. Mai mult de nouă din zece respondenți au unul sau mai mulți factori de risc cardiovasculari pe lângă diabetul de tip 2. Resurse financiare ar trebui direcționate penyru implementarea sistemelor de monitorizare standardizate în fiecare țară și pentru dezvoltarea instrumentelor de supraveghere a factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare.

Raportul complet poate fi citit AICI.

2 Replies to “IDF: ce știu persoanele cu diabet despre complicațiile cardiovasculare”

Comments are closed.

scroll to top