Gender medicine: simptome unice ale diabetului la bărbați

simptome-diabet-barbati.jpg

Unele dintre simptomele diabetului sunt comune atât la bărbați, cât și la femei, însă există câteva care apar numai la sexul masculin.

Simptomele comune ale diabetului sunt: sete și foame excesivă, urinare frecventă (din cauza infecțiilor de tract urinar sau a problemelor renale), pierdere sau creștere în greutate, oboseală, iritabilitate, vedere încețoșată, răni care se vindecă greu, greață, infecții ale pielii, închiderea la culoare a pielii în anumite zone ale corpului, respirație neplăcut mirositoare, furnicături sau amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor.

Semnele diabetului care apar numai la bărbați sunt: disfuncția erectilă, ejaculare retrogradă (cunoscută și sub denumirea de orgasm uscat – o cantitate de spermă ajunge în vezica urinară în loc să fie eliminată în afara organismului), nivel scăzut de testosteron, apetit sexual scăzut (libido scăzut) și disfuncție sexuală.

Factorii de risc ai diabetului la bărbați

Sexul este un factor de risc în diabet, iar bărbații au un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 decât femeile. Alți factori de risc, comuni la femei și bărbați, sunt: istoricul familial (rude de gradul I cu diabet), etnicitatea, obezitatea, distribuția grăsimii (mai ales în jurul taliei), hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, stilul de viață sedentar (lipsa exercițiului fizic), fumatul, consumul excesiv de alcool, lipsa somnului, nivelul scăzut de testosteron la bărbați, dietă nesănătoasă cu un conținut crescut de calorii și zaharuri.

scroll to top