Femeile cu diabet, risc mai mare de insuficiență cardiacă decât bărbații

insuficienta-cardiaca-diabet-femei-versus-barbati.jpg

Diabetul vine la pachet cu o mulțime de complicații pe termen lung, însă una dintre ele – insuficiența cardiacă- este mai periculoasă la femei decât la bărbați.

Diferența este și mai pronunțată în cazul femeilor cu diabet de tip 1. ”Analiza globală a datelor a 12 milioane de persoane arată că diabetul crește riscul de insuficiență cardiacă atât la bărbați, cât și la femei. Totuși, riscul este mai mare la femei”, atrage atenția Toshiaki Ohkuma, autorul studiului.

”Diabetul de tip 1 a fost asociat cu un risc de 5,15 ori mai mare de insuficiență cardiacă la femei și de 3,47 ori mai mare la bărbați. Femeile cu diabet de tip 2 – cel mai des întâlnit tip de diabet – au un risc aproape dublu de insuficiență cardiacă. Bărbații cu diabet de tip 2 au un risc de 1,74 ori mai mare”, explică și Sanne Peters, unul dintre co-autorii studiului.

Insuficiența cardiacă nu este același lucru cu infarctul miocardic. În timpul unui infarct, inima este văduvită de sânge și oxigen, rezultând deteriorări ale anumitor zone. În insuficiența cardiacă, inima nu mai poate pompa sângele eficient, ceea ce înseamnă că organismul nu mai primește suficient sânge și oxigen. Deși această analiză nu a avut ca scop depistarea unei cauze exacte a acestui risc crescut, se pare că tratamentul insuficient al diabetului la femei ar putea fi vinovat. Autorii studului au mai atras atenția că alți factori de risc ai bolii cardiovasculare, printre care și hipertensiunea arterală, par a fi mai frecvenți la femei decât la bărbați. Ohkuma a mai menționat că femeile ar putea fi expuse mai mult la niveluri crescute ale glicemiei, ceea ce afectează capacitatea inimii de a funcționa corespunzător. În plus, diagnosticul de diabet la femei poate dura cu doi ani mai mult decât la bărbați, deoarece ele stau mai mult în stadiul de prediabet.

Măsuri

Deci, ce poate face o persoană cu diabet, în special o femeie cu diabet de tip 1, pentru a micșora acest risc de insuficiență cardiacă? Medicii spun că un stil de viață sănătos și un control eficient al hipertensiunii arteriale, diabetului și bolii coronariene sunt foarte importante pentru prevenirea insuficienței cardiace. În plus, prevenirea diabetului, în primul rând, ajută foarte mult. Ce înseamnă un stil de viață sănătos? ”O alimentație corectă, activitate fizică regulată și renunțarea la fumat. De asemenea, dacă aveți diabet, s-a demonstrat că o nouă clasă de medicamente reduce riscul de insuficiență cardiacă. Dacă aveți persoane în familie cu insuficiență cardiacă sau aveți hipertensiune arterială, nivel anormal de colesterol ori greutate în exces, este important să discutați cu medicul despre riscul de insuficiență cardiacă și diabet”, au recomandat autorii studiului publicat pe 18 iulie în Diabetologia.

scroll to top