Epidemia de diabet, eșec masiv al politicilor de sănătate la nivel global

Declaratia-Boston.jpg

Potrivit unui grup de profesioniști implicat în studiul „Diabetul în crize umanitare: Declarația Boston”, recent publicat, epidemia de diabet este un eșec masiv al politicilor de sănătate la nivel global.

Diabetul zaharat de tip 2 poate fi prevenit în majoritatea cazurilor prin modificarea stilului de viață. Tratamente există atât pentru diabetul de tip 1, cât și pentru tipul 2, deși accesul la acestea este o problemă.

Diabetul de tipul 1 este fatal fără o insulinoterapie, iar atunci când decesul survine din cauza problemelor de acces la tratament, acesta trebuie considerat o tragedie prevenibilă și lipsită de sens.

Epidemia de diabet: Astăzi, milioane de oameni nu au acces la îngrijiri sau tratament, milioane nici nu știu că trăiesc cu diabet zaharat de tip 2 și milioane încă mor înainte de a avea informații și îngrijiri adecvate.

Mai mult decât oricând, astăzi este nevoie de a schimba starea lucrurilor în ce privește lipsa de îngrijire a diabetului și a altor boli netransmisibile în mediul umanitar, spun semnatarii „Declarației Boston”.

Pentru a rezolva aceste lacune, Universitatea Harvard a convocat o reuniune la Boston (în aprilie 2019) pentru a discuta nevoile imediate și barierele în  combaterea diabetului și pentru a adopta o agendă unificată, orientată către acțiune.

„Încălcarea drepturilor persoanelor cu diabet la care am fost martori, inclusiv elementarul drept la viață, care este amenințat de barierele de acces la insulină și monitorizare, sunt inacceptabile și incompatibile cu aceste principii”, se mneționează în Declarația Boston.

scroll to top