Diabetul: cinci boli diferite, fiecare cu tratamentul ei

diabet-5-boli.jpg

Oamenii de știință susțin că diabetul reprezintă, de fapt, cinci boli diferite și că tratamentul ar trebui personalizat pentru fiecare în parte. În mod normal, diabetul este împărțit în tip 1 și tip 2. Însă cercetătorii din Suedia și Finlanda cred că tabloul mult mai complex al bolii va duce la o eră a medicinei personalizate în diabet.

Boala afectează aproximativ 1 din 11 adulți la nivel global și crește riscul de infarct, accident vascular- cerebral, orbire, insuficiență renală și amputări de membre. Diabetul tip 1 este o boală a sistemului imun – atacă ”fabricile” de insulină ale organismului (beta- celulele), astfel încât nu mai există suficientă cantitate de insulină care să controleze nivelul zahărului din sânge. Diabetul de tip 2 este văzut, în general, ca o boală a unui stil de viață nesănătos, mai ales având în vedere că grăsimea corporală afectează modul în care acționează insulina.

Studiul realizat de Centrul pentru Diabet din cadrul Univeristății Lund (Suedia) și de Institutul pentru Medicină Moleculară din Finlanda a arătat că bolnavii de diabet pot fi separați în cinci grupuri diferite.

Grup 1 – diabetul sever autoimun este aproximativ la fel cu clasicul diabet tip 1- afectează oamenii când sunt tineri, aparent sănătoși și cu o boală imună care nu le mai permite să producă insulină

Grup 2 – pacienții cu diabet cu deficiență severă de insulină seamănă inițial destul de mult cu cei din grupul 1- sunt tineri, au o greutate sănătoasă și se luptă să producă insulină, însă vinovată nu este o boală autoimună

Grup 3 – pacienții cu diabet cu rezistență severă la insulină sunt, în general, supraonderali și produc insulină, însă organismul nu mai răspunde la acest hormon

Grup 4 – diabetul asociat cu obezitatea – depistat la persoane foarte obeze, dar mult mai apropiate de normal, metabolic vorbind, decât cei din grupul 3.

Grup 5 – pacienții cu diabet asociat vârstei dezvoltă simptome la vârste mult mai înaintate decât cei din alte grupuri , iar boala tinde să fie mai ușoară

Prof. Leif Groop, unul dintre cercetători, a spus că acesta este ”un pas real spre medicina de precizie. Cele trei forme severe ar putea fi tratate mult mai agresiv decât formele ușoare de boală”.

Pacienții din grupul 2 ar putea fi considerați cei cu diabet de tip 2, deoarece nu au o boală autoimună. Totuși, studiul sugerează că boala ar putea fi cauzată de un defect al celulelor – beta, nu de obezitate. Și poate că tratamentul ar trebui să fie mai apropiat de cel al bolnavilor cu diabet de tip 1. Grupul 2 avea un risc mai ridicat de orbire, în timp de grupul 3 avea cel mai mare risc de boli de rinichi. Concluzia a fost că anumite grupuri ar putea avea beneficii mai mari în urma unui screening îmbunătățit.

Sursa: http://www.bbc.com/news/health-43246261

scroll to top