Depistare: La fiecare caz de diabet cunoscut, există unul nedepistat sau fără tratament

diabet-2.jpg

Avertisment: dacă s-ar face o depistare activă a diabetului, ne-am confrunta cu o creștere explozivă a numărului de cazuri.

Specialiștii prezenți la cea de-a 45-a ediție a Congresului Naţional al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice au atras atenția că este nevoie de măsuri mai susținute pentru depistarea cazurilor de diabet și pentru prevenirea acestei boli considerate o adevărată epidemie la nivel mondial.

”Ar exista o creștere explozivă a cazurilor dacă s-ar face o depistare activă a diabetului. Sunt convins că la fiecare caz cunoscut cu diabet există încă un caz de diabet zaharat care nu face tratament sau nici măcar nu știe că are boala. Prevalența diabetului în Româna este în jur de 11%”, a explicat prof. dr. Romulus Timar, președinte al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în deschiderea Congresului.

Riscul de diabet zaharat de tip 2 crește o dată cu înaintarea în vârstă. ”Practic, persoanele în vârstă de peste 60 de ani sunt afectate de diabet în proporție mai mare de 20%. Ei reprezintă unul dintre grupele țintă pentru această depistare precoce și, ideal, pentru prevenția diabetului. Apariția mai devreme în cursul vieții a supraponderii și obezității face ca această vârstă  <de risc> să scadă de la un an la altul. Eforturile noastre trebuie îndreptate către un număr din ce în ce mai mare de persoane, iar educația terapeutică este extrem de importantă în acest sens”, a atras atenția conf. dr. Cornelia Bala, președinte al Asociației Române de Educație în Diabet.

La nivel mondial, numărul persoanelor cu diabet zaharat depăşeşte cifra de 450 de milioane. În România, cifra reală a persoanelor cu diabet zaharat este undeva la un milion şi jumătate, doar 900.000 fiind pe tratament. ”Dacă vorbim de un număr de un milion de persoane cu diabet, probabil numărul persoanelor cu prediabet ajunge undeva în jur de 2 milioane”, a mai spus prof. Timar.

scroll to top