Complicațiile renale

nefropatie-diabetica.jpg

Nefropatia reprezintă o afectare a vaselor mici sangvine din cauza excesului de zahăr în sânge, organul atins de această dată fiind rinichii. Vorbim prin urmare despre „complicațiile renale ale diabetului” sau „nefropatia diabetică”.

Dacă rinichiul este afectat, există un risc de boală renală cronică, ce poate duce, în cele din urmă, la necesitatea dializei.

Cum se întâmplă?

Rinichiul formează urină filtrând sângele. Din cauza diabetului, filtrul renal se “murdărește”,  nu mai elimină anumite deșeuri și permite trecerea în urină a unor molecule care în mod normal nu ar trebui să treacă (albumina). Deșeurile acumulându-se în organism, tensiunea arterială creşte. Dezvoltarea bolii se face fără zgomot. Cu toate acestea, trebuie să identificăm primele semne pentru a evita cele mai grave forme ale acestei complicații.

Detectarea precoce și monitorizarea regulată

Prezența unei cantități mici de albumină în urină (microalbuminurie) este primul semn al permeabilității anormale a rinichilor. Cercetarea acestui aspect este esențială și trebuie făcută cel puțin o dată pe an. Dacă se repetă acest lucru, medicul dumneavoastră va întări controalele cu un test de microalbuminurie făcut o dată sau de mai multe ori pe an.

Evoluția diferă de la un individ la altul și o verificare periodică îi va permite să vă adapteze tratamentul. Complicațiile renale sunt mai puțin frecvente decât cele la ochi, dar mulți diabetici se confruntă cu această complicație gravă.

Adaptarea tratamentului

O microalbuminurie pozitivă și repetată indică o anomalie a funcției renale. Acest lucru nu este neapărat un semn de gravitate, dar este un indicator al riscului de a dezvolta boli renale cronice sau boli grave de inimă (angină pectorală, infarct miocardic, accident vascular cerebral). Medicul dvs., generalist sau diabetolog, va stabili cu dvs. noile obiective. Acesta vă va adapta tratamentul, în special pentru tensiunea arterială și diabetul zaharat, dar v-ar putea recomanda și un tratament specific pentru protejarea rinichilor.

Sursa: https://www.federationdesdiabetiques.org/information/complications-diabete/nephropathie

One Reply to “Complicațiile renale”

Comments are closed.

scroll to top