Complicații cardiovasculare- legătura cu vârsta diagnosticării diabetului

diabet-control.jpg

Controlul factorilor de risc ai diabetului de tip 2 la persoanele tinere este cheia pentru evitarea de complicații cardiovasculare.

Complicații cardiovasculare: La nivel global, factorii de decizie din sănătate sunt îndemnați să fie mai proactivi în prevenirea apariției diabetului de tip 2 la tineri. Un studiu al Universității din Glasgow a arătat că persoanele diagnosticate înainte de vârsta de 40 de ani au un risc mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare decât persoanele de aceeași vârstă care nu au diabet. La femeile tinere, riscul de boli cardiovasculare și de mortalitate din cauza acestora este mai mare decât în cazul bărbaților. Echipa de cercetători a mai identificat că riscul excesiv de deces, indiferent de cauză, în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2 la vârsta de 80 de ani sau mai mult descreștea semnificativ și era același cu cel al persoanelor cu vârsta de 80 de ani fără diabet. Concluzia a fost clară: studiul arată că riscul suplimentar de diabet este asociat cu vârsta la care persoana respectivă este diagnosticată. Sunt necesare măsuri mai clare de a controla factorii de risc la populația tânărăr, în special la femei.

Persoanele cu diabet de tip 2 au fost comparate cu cele fără boală, studiul însemnând analiza datelor de sănătate a peste 1,5 milioane persoane între anii 1998 și 2014, dintre care 318.000 aveau diabet de tip 2.

Rezultatele au arătat că persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 înainte de vârsta de 40 de ani aveau cel mai mare risc de deces din cauza unui accident vascular- cerebral (AVC), infarct sau insuficiență cardiacă. Autorii studiului susțin că rezultatele ar putea fi folosite pentru a încuraja persoanele de vârsta de a doua care au un risc crescut de diabet să își schimbe stilul de viață, astfel încât să întârzie declanșarea bolii.

scroll to top