Cetonele din sânge: cum interpretăm analizele?

cetoze-test.jpg

Cetonele sunt substanțe toxice depistate prin teste de sânge pe care organismul le produce când celulele nu primesc suficientă glucoză- principala sursă de energie a organismului. Cetonele pot fi depistate în sânge sau în urină. Nivelul crescut de cetone poate indica o cetoacidoză diabetică- complicație a diabetului ce poate conduce la comă sau chiar deces.

Cetozele depistate prin testele de sânge înseamnă că trebuie să începeți tratamentul înainte de a avea loc o urgență medicală.

Cetoacidoza diabetică poate afecta orice persoană cu diabet, dar apare mai frecvent la cele cu diabet de tip 1- în care organismul nu mai produce suficientă insulină. Simptomele cetoacidozei sunt: sete excesivă, urinare frecventă, greață și vomă, piele uscată sau iritată, dificultăți în respirație, miros fructat în respirație, oboseală, confuzie.

Un test de sânge pentru depistarea nivelului de cetone este simplu de făcut la medic și nu necesită o pregătire specială a pacientului. Un rezultat normal este unul negativ- ceea ce înseamnă că nu au fost depistate cetone în sânge. Dacă nivelul de cetone din sânge este ridicat, s-ar putea să însemne că aveți cetoacidoză diabetică, ceea ce impune tratament medicamentos, eventual și internare în sptal.

Evident, sunt și alte afecțiuni care pot determina un rezultat pozitiv al cetonelor în sânge, precum: boli de nutriție, malnutriția și alte boli în care organismul nu are un aport suficient de calorii. De asemenea, cetonele pot apărea uneori în sângele femeilor însărcinate. Un nivel crescut de cetone poate indica un diabet gestațional.

Sursa: https://medlineplus.gov/labtests/ketonesinbloodtest.html

scroll to top