Cerealele integrale și efectul asupra glicemiei

cerealele-integrale.jpg

Dacă aveți diabet, cerealele integrale ar trebui să facă parte din alimentația zilnică, deoarece studiile arată că stabilizează glicemia.

Diabetologii susțineau de mult că un pas imprortant în prevenirea și managementul diabetului este înlocuirea zaharurilor simple, rafinate din dietă cu surse mai complexe de cereale integrale. Un studiu recent care a implicat aproape 200.000 de bărbați și femei a arătat că orezul brun poate reduce riscul de diabet cu 16%, la fel ca și alte tipuri de cereale integrale.

Un alt studiu a arătat că un mic-dejun bogat în alimente precum orez brun sau fulgi de ovîz poate preveni creșterile glicemice din timpul zilei la persoanele deja diagnosticate cu diabet. Explicația: cerealele integrale sunt surse excelente de fibre, care încetinesc absorbția glucozei în sânge. În plus, sunt bogate în vitamine și minerale, ceea ce le recomandă pentru alimentația persoanelor cu diabet de tip 2.

Orezul brun

Studile au arătat că un consum de cinci sau mai multe porții de orez alb într-o săptămână duce la creșterea riscului de diabet. În schimb, doar două porții de orez brun pe săptămână scad acest risc. Un calcul simplu arată că înlocuirea unei treimi din porția zilnică de orez alb cu orez brun poate duce la o scădere cu 16% a riscului de diabet de tip 2.

Bulgur

Diabetologii sugerează că și alte cereale integrale, precum bulgurul, ar putea avea un rol similar în dieta diabeticilor, mai ales când înlocuiește carbohidrați simpli, rafinați. De fapt, studiile au arătat că înlocuirea orezului alb cu alte cereale integrale ar putea scădea riscul de diabet cu aproape 36%.

Ovăz

Fulgii de ovăz reprezintă o alegere ideală pentru dieta unei persoane cu diabet, deoarece  sunt ușor de inclus în orice formulă de mic- dejun. Studiile arată că jumătate de cană de ovăz (sub orice formă) consumat dimineața este echivalentul unei porții de de aproximativ 30 de grame de cereale integrale. Experții recomandă să cumpărați ovăzul sub formă de boabe (nu  fulgi) pentru că păstrează mai mult din proprietățile benefice ale produsului.

Hrișca

Înlocuind făina albă cu cea din hrișcă, puteți să sporiți conținutul de fibre solubile din organism (aspect important în dieta unei persoane cu diabet). Una dintre cele mai importante calități ale fibrelor solubile este abilitatea de a regla nivelul glucozei din sânge.

Mei

Poate că ați auzit de mei mai degrabă ca ingredient principal în hrana păsărilor, însă, gătit, este foarte bun pentru hrana oamenilor datorită conținutului bogat în fibre. În plus, neavând grăsimi, este genul de aliment indicat și pentru sănătatea inimii.

Quinoa

Deși despre quinoa se crede că face parte din categoria cerealelor integrale, de fapt vorbim despre semințe extrem de nutritive, bogate în proteine și fibre. În plus față de oprirea creșterii glicemiei, fibrele din quinoa ajută la obținerea unei senzații de sațietate. Astfel, veți fi mai puțin predispuși spre mâncatul excesiv și veți putea ține mai ușor caloriile sub control.

Grâu

Semințele neprocesate de grâu sunt recomandate persoanelor cu diabet în tot felul de combinații, fie ca garnitură la cină sau cu iaurt și fructe  micul dejun, etc.

scroll to top