Ascotid Trail Race: Tinerii cu diabet au alergat pentru sănătate

Ascotid-Trail-Race-cr.jpg

Cea de-a cincea ediție a competiției sportive Ascotid Trail Race, organizată pe 29 septembrie de Asociația Copiilor și Tinerilor Diabetici Mureș (ASCOTID), a  adunat la start peste 700 de alergători, inclusiv tineri cu diabet de tip 1.

Probele competiției au fost: semimaraton de 21 km, cros de 10 km, cros copiii mici -700 m,  cros de 1,5 km pentru copiii peste 10 ani si proba mami și bebe pe o distanță de 700 m. ”Diabetul este mai mult decât o boală, este un complex de stări, iar parcurgerea unor distanțe ce necesită efort fizic prelungit presupune o atenție deosebită privind monitorizarea glicemiei, dozarea corespunzătoare a insulinei și consumul de glucide. Dintre persoanele cu diabet care s-au înscris nu a renunțat nimeni, toți au terminat cursa la care au ales să participe, fără probleme deosebite. Asta ne demonstrează nouă și lor că doar educându-i medical să managerieze corect diverse situații și încurajându-i le dăm aripi, îi transformăm în persoane independente, puternice, care vor reuși să dărâme ziduri și prejudecăți. Sportul regulat are un rol important în prevenția diabetului de tip 2, însă este recomandat și celor care deja sunt diagnosticați cu această patologie. Sportul ne aduce împreună, prin sport se leagă prietenii, prin sport prevenim și tratăm diabetul”, a declarat Rodica Molnar, președinte ASCOTID.

Ines Nerina- semimaraton

”Să alergi pentru prima dată la un semimaraton poate să fie ușor intimidant pentru oricine, dar mai ales pentru o persoană cu diabet, care trebuie să își monitorizeze atent glicemiile și să facă față unui efort fizic susținut. Mi-am depășit orice barieră și limită în această cursă, am rămas fără senzor de glicemie în mijlocul pădurii, nu mai știam ce glicemie am, dar am continuat cu bucurie. Nu doar că am reușit să ajung la linia de Finish, dar am reușit să accesez două emoții unice: că simt că trăiesc și că sunt fericită Sportul, într-adevăr, reprezintă o sursă de fericire, iar atunci când ai parte de astfel de evenimente sportive pe care le împărtășești și cu alții, acea sursă devine inepuizabilă”-  Ines Nerina, tânără diagnosticată cu diabet tip 1.

Alexandra Ahrițculesei – alergătoare

”De ce alergăm? Simplu, alergarea înseamnă sănătate, atât pentru corp cât și pentru minte, seamănă mult cu o evadare, corpul îți este liber, iar gândurile prind o ordine, sufletul îți este împăcat ca faci ceva pentru tine însuți. De ce alergăm în familie? Înainte să vină bebe pe lume aveam obiceiul să alerg cu soțul meu, la diferite concursuri, de când cu bebe, nu am mai avut această posibilitate. Însă când a ajuns la vârsta la care poate și el să facă puțină mișcare, am decis să îl familiarizăm cu obiceiurile noastre. La Ascotid Trail Race am putut participa în formula completă. Tati la cros, iar noi la mami și bebe, susținându-ne unii pe alții”.

Echipa Sport &Diabetes

Scopul si motivația echipei Sports&Diabetes de a susține o viață activă prin practicarea diferitelor discipline sportive este de a-i motiva și pe ceilalți să fie activi, atât pentru beneficiile pe care sportul le aduce în rândul persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 1, cât și pentru a demonstra că poți să faci absolut ce iți dorești, indiferent dacă ai primit un diagnostic dur, precum celui de diabet. ”Ascotid TrailRace fost o competiție frumoasă, precum și una care ne-a testat limitele ținând cont de diferența de nivel atât la proba de 10 km, cât și la semimaraton. În ceea ce privește alăturarea noastră în acest proiect, a fost de a-i susține pe membri asociației Ascotid, de a promova un stil de viață activ care are efecte suprinzatoare asupra sanatății fizice și psihice”, au declarat membrii echipei Sports&Diabetes.

scroll to top